Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij felfedte Oroszország ördögi tervét, amelyet év végéig hajtanának végre

2023. november 21., kedd 13:54

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök exkluzív interjút adott a The Sunnak, amiben azt mondta, Oroszországnak van egy terve, amelynek értelmében még az idei év vége előtt megpróbálnák eltávolítani őt az elnöki székből. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy szerinte joguk van megölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha adódik rá lehetőség.

A brit lap szerint alapos vizsgálaton kellett átesniük, mielőtt bemehettek Zelenszkij irodájába, és az újságírójuk még a tollát sem vihette be magával. Az elővigyázatosság a múlt fényében talán érthető. Az ukrán elnök arról beszélt az interjúban a The Sunnak, hogy már nem nagyon tudja számontartani, de a háború kezdete óta „legalább öt vagy hat alkalommal” megpróbálták megölni őt az oroszok, de az ukrán titkosszolgálat az összes kísérletet elhárította.

Zelenszkij koronavírus-járványhoz hasonlította ezeket a kísérleteket, mint mondta, az első alkalom még okozott némi pánikot, mert „akkor az ember még nem tudja, miként kezelje ezt”, de utána a többi már nem izgatta fel annyira.

Elmondása szerint a legelső alkalom még a háború legelső napján volt.

Akkor orosz kommandósokat dobtak le ejtőernyővel Kijevbe, és a biztonsági őrei óvintézkedésként egy rögtönzött barikádot emeltek az irodájánál, rétegelt lemezek felhasználásával. A közeli munkatársainak gépkarabélyt és golyóálló mellényt adtak, és gyakorlatilag az egész irodája „őrültekházává” vált. Később több hasonló kísérletre is sor került, volt, amelynek a sajtóban is híre ment.

Zelenszkij most azt mondta a The Sunnak, hogy az oroszok továbbra is el akarják távolítani őt a hatalomból, és azt is elárulta, hogy mindent tudnak a legújabb tervükről ezzel kapcsolatban.

„A művelet a Majdan-3 nevet kapta. A célja az, hogy »viszlát«, leváltsák az elnököt. Lehet, hogy nem gyilkosság útján, mert állandóan változik a terv. De minden lehetséges eszközt felhasználnak” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy

az az elképzelésük, hogy az év végéig végrehajtják ezt. El is nevezték a műveletet. De láthatják, minket ez nem zavar. 

A művelet részeként egy kísérletet már végrehajthattak

A Bloombergnek és külföldi lapok riportereinek egyébiránt már pár napja is beszélt erről a műveletről Zelenszkij röviden. Akkor azt mondta, hogy az ukrán hírszerzéstől és a nyugati partnerektől is kaptak információt az orosz tervről, és azt is megjegyezte, hogy orosz szempontból „érthető” a Majdan-3 elnevezés, hiszen ők a 2004-es és 2014-es kijevi eseményeket is szervezett puccsnak tartják.

A Kyiv Post a műveletet azzal is összefüggésbe hozta, hogy november 7-én megjelent két, vélhetően az oroszok által készített deepfake videó a közösségi médiában, amiken az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij árulónak nevezte Zelenszkijt, és arra szólította fel a katonákat, hogy vonuljanak Kijev ellen.

A deepfake-főparancsnok azt állította, hogy Zelenszkij ölette meg a segédjét (aki valóban meghalt egy nappal korábban), és hogy őt is meg akarja öletni, valamint át akarja adni Putyinnak az irányítást az ukrán ellentámadás kudarca miatt. 

Volodimir Zelenszkij szerint joguk van megölni Vlagyimir Putyint

Visszakanyarodva az interjúra: az ukrán elnököt a The Sun arról is megkérdezte, hogy válaszul Ukrajna gyilkoltatta-e meg azokat az orosz tisztviselőket, közéleti személyeket, akik erőszakos halált haltak az utóbbi hónapokban Ukrajna megszállt területein vagy Oroszországban (a legtöbb esetben autóba rejtett bomba végzett velük).

Zelenszkij erre azt mondta, hogy nem beszélhet a titkosszolgálat és a különleges műveleti erők akcióiról. Egy másik kérdésre válaszolva viszont azt mondta, ha lehetőség adódna rá, joguk lenne megölni Putyint.

Ilyen a háború, és Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje a földjét 

– mondta erről. 

Elismerte, hogy nem a tervek szerint alakultak a dolgok

Az interjúban Volodimir Zelenszkij azt is elismerte, hogy az idei év és az ukrán ellentámadás – mint mondta – nem alakult olyan jól, mint ahogy abban reménykedett. 

Elismerte, hogy valóban nem értek el érdemi áttörést, és emiatt a nyugati szövetségeseik egy része is megkérdőjelezte, hogy valóban ki lehet-e szorítani az orosz erőket Ukrajnából. Azt viszont cáfolta, hogy patthelyzet alakult ki Ukrajnában (erről az ukrán főparancsnok beszélt november elején a The Economistnak).

A morált tekintve nincs patthelyzet. Mi a saját hazánkban harcolunk. Az oroszok a mi földünkön vannak. Ezért ebben nincs patthelyzet. És a levegőben sincs patthelyzet, ott az oroszok vannak fölényben. És hogyan tudnánk előrenyomulni, ha nem irányítjuk a légteret? 

 – fogalmazott.

„Az ukránok harcolni akarnak”

Zelenszkij megjegyezte azt is, hogy a szárazföldi sikerek hiányát némiképp kompenzálja az, hogy a Fekete-tengeren elértek sikereket az orosz flottával szemben, és a tenger nyugati felén tudnak gabonát exportálni külföldre. „Tényleg megsemmisítettük az orosz flotta egy részét. Megtettük, elűztük őket. Már nincs olyan nagy befolyásuk a fekete-tengeri régióra” – mondta. 

Kitért arra is, hogy Oroszország és Putyin véleménye szerint nem akar véget vetni a háborúnak most. „Meg akarnak ölni minket. Mi igazságot akarunk. Ezért nem vagyunk hajlandóak bármi áron tárgyalni a békéről” – mondta, hozzátéve, akármilyen nehéz is a helyzet a fronton, nem lehet most tárgyalni Oroszországgal. 

Ha megkérdezitek őket, hogy »Hajlandóak vagytok-e feladni a földjeinket Oroszországgal szemben; készek vagytok-e tárgyalni az oroszokkal, hogy véget vessünk ennek; készek vagytok-e kompromisszumot kötni személyesen Putyinnal, belefáradtatok-e?«, akkor azt mondják, hogy »Nem fáradtunk bele, készek vagyunk folytatni«

– foglalta össze Zelenszkij. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percre követjük – ebben a cikkünkben. 

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij 2022. szeptember 9-én. Fotó: Alexey Furman / Getty Images)

Rovatok