Index Vakbarát Hírportál

Az orosz hadvezetést bírálta az orosz tábornok, majd feleségével együtt holtan találták

2023. november 21., kedd 10:05

Már szinte megszokottnak tűnik egy újabb haláleset az orosz felső vezetés sorában. A meglepő ezúttal, hogy a tábornokkal együtt a felesége is meghalt.

Augusztusban alig néhány óra különbséggel jelentették be két orosz tábornok, Gennagyij Zsidko vezérezredes és Gennagyij Lopirev altábornagy halálát. Egyikük az ukrajnai orosz csapatok főparancsnoka volt több hónapon át, míg a másik évek óta zűrös ügyekkel küszködött. A halál konkrét oka mindkettejük esetében homályos.

Nem sokkal korábban kiderült: a sikertelen júniusi lázadás után Belaruszba menekült Wagner-főnök, Jevgenyij Prigozsin – merénylettől tartva – egy ablak nélküli szállodai szobában tért éjszakánként nyugovóra. Ez sem mentette meg az életét.

Az orosz–ukrán háború kezdetben nem csak Ukrajnában szedte áldozatait. Két orosz oligarcha, egymástól függetlenül, először a családját irtotta ki, majd magával is végzett. Egy bankár nyomdafestéket nem tűrő szavakkal követelte a pusztítás leállítását, a Lukoil vezérigazgatója pedig az őt sújtó személyes szankciók után lemondott tisztségéről.

Vlagyiszlav Avajevet, a Gazprombank volt alelnökét például lőtt sebbel, holtan találták moszkvai lakásában – jelentette az orosz állami TASZSZ hírügynökség még tavaly áprilisban. A moszkvai nyomozó hatóság nem nevezte meg az áldozatokat az esetről kiadott nyilvános közleményében, de a TASZSZ szerint egy meg nem nevezett forrás megerősítette személyazonosságukat.

Avajev ugyanis nem csak magával végzett. A nyomozók szerint először lelőtte a feleségét és a lányát, majd maga ellen fordította a fegyverét.

Másnap több mint 3200 kilométerrel odébb, Spanyolországban egy másik oligarchát, Szergej Protoszenyát felakasztva találták. Feleségével és lányával késszúrások végeztek.

Választékos gyilkossági menü

És ezek csak kiragadott példák voltak.

Az elmúlt években számos halálos támadással vádolták meg a Kremlt – a mérgezésektől kezdve a lövöldözésekig és a repülőgép-szerencsétlenségekig.

A támadások formája változó. Alkalmaztak hosszú gyötrelmet okozó, novicsok idegméreggel bekent alsóneműt és a polóniummal vegyített teát. A „szerencsésekkel” golyó végzett. A közös nevező, hogy kíméletlen bánásmódban részesültek mindazok, akik ellenszegültek Vlagyimir Putyin 23 éve tartó uralmának.

A Kreml kiterjedt, választékos gyilkossági menüje új módszerrel bővült, miután két hónappal a lázadása után lezuhant a Jevgenyij Prigozsint szállító magánrepülőgép, és a többi utas mellett a Wagner-vezér is szörnyethalt.

„Sajnálatos, hogy így járnak”

A két legújabb áldozatot: a 68 éves Vlagyimir Szviridov altábornagyot és feleségét, a 72 éves Tatjanát a hálószobájukban találták holtan. Korukra való tekintettel a halál nem meglepő, az viszont igen, hogy egyidejűleg hunytak el, az első vizsgálat szerint nagyjából egy héttel a holttestek felfedezése előtt – jelentette a Kyiv Post.

A tábornok 2005 és 2009 között az orosz légierő 6. hadseregének és a légvédelemnek volt a parancsnoka – emlékeztetett a Business Insider.

A házaspár halálát nem erőszak okozta, és az első vérvétel után mérget sem mutattak ki a szervezetükben. Az viszont az orosz Baza csatorna telegramos felülete szerint egyelőre nem derült ki, hogy mi okozta Vlagyimir és Tatjana Szviridov halálát.

A tábornok parancsnoksága idején szóvá tette, hogy az orosz pilóták nem eléggé képzettek.

„Egy pilótának évi legalább 100 repülési órával kell rendelkeznie a teljes harci készenléthez” – nyilatkozta Szviridov, és hozzátette: ehelyett a katonai pilóták évi legfeljebb 25-30 órát repülnek.

A hadsereg gyengén képzett tiszteket nevezett ki parancsnoki posztokra – tért ki Rá egy másik interjúban.

A Kreml és az orosz állami média még nem kommentálta Szviridov halálát, amely egy tábornoktársa szerint „abszurd” volt.

„Fájt a szívem, amikor értesültem a haláláról” – idézett egy orosz vezérőrnagyot a news.ru portál. Vlagyimir Popov szerint „sajnálatos, hogy ilyen rangú, figyelmet és tiszteletet érdemlő emberek így járnak”.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin egy TU–160-as bombázó pilótafülkéjében 2005. augusztus 16-án. Fotó:  Presidential Press Service /  www.kremlin.ru / Wikipedia)

Rovatok