Index Vakbarát Hírportál

Izrael megegyezett a Hamásszal: túszok szabadulnak ki, tűzszünet lép életbe Gázában

2023. november 22., szerda 06:02 | aznap frissítve

Izrael az éjjel megegyezett a Hamásszal egy fogolycseréről. Az alku értelmében ideiglenesen tűzszünet lép életbe Gázában is.

Már napok óta érkeztek jelentések arról, hogy a felek közel lehetnek a megállapodáshoz, de egészen mostanáig kellett várni az alkura. A megegyezésről az izraeli kormányzat, a Hamász, valamint a felek közt közvetítő Katar is közleményt adott ki. 

 A megegyezés lényege a következő:

Az elengedett palesztinok számáról az izraeli és katari közlemény nem írt a CNN szerint, azonban a Hamász azt írta erről, hogy 150 palesztin fog kiszabadulni. Az egyelőre nem ismert, hogy a Hamász foglyai közül pontosan kik szabadulhatnak majd ki, de a hozzátartozók közül sokan már most örömüket fejezték ki a megállapodás miatt.

Nem volt egyszerű 

Az egyezségről hetekig tárgyaltak a hadviselő felek, és a folyamatban Katar mellett az Egyesült Államok és Egyiptom is szerepet játszott. Az alkut az izraeli kormányzat hagyta jóvá utolsóként szerda hajnalban. 

EZ AZ ELSŐ DEESZKALÁCIÓS, A BÉKÜLÉS IRÁNYÁBA MUTATÓ LÉPÉS AZÓTA, HOGY A KONFLIKTUS OKTÓBER 7-ÉN ELKEZDŐDÖTT.

A tűzszünet kezdeti időpontja még nem ismert, ezt a következő 24 órában jelentik be. A fegyvernyugvás idején nagy mennyiségben fognak beengedni humanitárius célú szállítmányokat Gázába – írta egy közleményben az izraeli kormányzat.

Megjegyezték azt is: hajlandóak az említett négy napnál hosszabb tűzszünetet is adni azért cserébe, ha a Hamász végül többet enged el a túszok közül.

A közlemény szerint minden 10 (az említett 50-en felül) elengedett további túsz után egy nappal hosszabbíthatják meg a tűzszünetet. A humanitárius szünetet követően viszont folytatni fogják a Gáza elleni műveletet. 

A CNN-nek egy izraeli tisztviselő azt mondta, hogy az izraeli kormány egy „feszült", közel hat órán át tartó ülés után döntött végül úgy szerda hajnalban, hogy belemegy az alkuba. Mindez vélhetően annak tudható be, hogy egyes izraeli politikusok az utóbbi hetekben jelezték: csak akkor lennének hajlandóak belemenni a tűzszünetbe a Hamásszal, ha ezért cserébe az összes túsz kiszabadulna. A terrorszervezet a becslések szerint összesen 239 embert tart fogva Gázában.

Jonathan Conricus alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta: még meg kell határozniuk azt, hogy pontosan mikor kerülhet sor a tűzszünetre. Hozzátette, hogy míg nem kapnak parancsot az izraeli kormánytól a harc beszüntetésére, addig folytatják a küzdelmet a Hamász ellen. 

Rovatok