Index Vakbarát Hírportál

Izrael beszünteti a támadásokat a Gázai övezetben

2023. november 22., szerda 21:52

Katari közvetítéssel az izraeli kormány és a Hamász megegyezett abban, hogy a támadások négynapos felfüggesztéséért cserébe a terrorszervezet elengedi az október 7-i vérengzések közben ejtett túszokat. Összefoglalónk az izraeli háború 47. napjáról.

Izrael és a Hamász szerdán kora reggel megállapodott a harcok négynapos felfüggesztéséről − ez az első ilyen felfüggesztés azóta, hogy Izrael a Hamász október 7-i támadását követően légi és szárazföldi támadást indított a Gázai övezet ellen. A terrorcsoport által túszul ejtett mintegy 240 ember közül legalább 50 nőt és gyermeket engednek szabadon ebben az időszakban − közölte az izraeli kormány.

A Hamász a Telegramon azt írta, hogy az egyezség szerint 150 palesztin nőt és tinédzsert fognak szabadon bocsátani az izraeli börtönökből, valamint a zsidó állam „fokozza a humanitárius, orvosi és üzemanyagsegélyt szállító teherautók bejutásának lehetőségét a Gázai övezet minden területére”. A tárgyalásokon közvetítő Katar megerősítette a „humanitárius szünetről” szóló megállapodást, hozzátéve, hogy annak kezdő időpontját a következő 24 órában jelentik be − írta meg a The Washington Post

A harcok humanitárius felfüggesztése nem azonos a tűzszünettel

A „harcok felfüggesztése” és a „tűzszünet” kifejezések hasonlónak tűnhetnek, de jelentős különbségek vannak köztük, amelyeket a tisztviselők a konfliktus során mindvégig igyekeztek megfogalmazni. Bár a nemzetközi jogban egyiknek sincs meghatározott definíciója, John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője október 24-én azt mondta, hogy a különbség a harcok beszüntetésének „időtartamában, terjedelmében és nagyságában” rejlik.

A humanitárius szünet általában rövidebb, és „arra összpontosít, hogy segélyt juttassanak el egy bizonyos területre” − mondta el Grant Rumley, a Pentagon egykori tisztviselője, aki jelenleg a Washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet munkatársa. A tűzszünet „általában egy harmadik fél által szervezett vagy elősegített tárgyalások eredménye”, és „határozatlan ideig tarthat, amennyiben a konfliktus mindkét résztvevője betartja” − mondta.

Török aktivisták több mint ezer hajóval akarják megbénítani Izrael egyik kikötőjét

Körülbelül ezer hajó gyűlik össze szerdán Törökországban, mielőtt a Gázai övezet felé indulnának, hogy megpróbálják áttörni az izraeli blokádot és megzavarni az Izraelbe irányuló tengeri kereskedelmet a Hamász elleni háború alatt, megismételve egy több mint egy évtizeddel ezelőtti hasonló kísérleteket − írja a The Times of Israel

A Haber7 török hírportálnak adott interjújában Volkan Okçu, a tiltakozás egyik szervezője jelezte, hogy a hajókon 40 országból 4500 ember fog utazni, „köztük anticionista zsidók”.

Az ezer hajó közül 313-on orosz aktivisták, 104-en pedig spanyol aktivisták utaznak − mondta. A „flottához” csak 12 török hajó fog csatlakozni.

Az aktivista a Haber7-nek jelezte, hogy a flotilla a tervek szerint csütörtökön hagyja el a török partokat. A tengeri konvoj először Cipruson fog megállni, mielőtt továbbhaladna az izraeli Ashdod kikötője felé. A jelentések szerint egyes résztvevők a házastársukat és gyermekeiket is a fedélzetre viszik.

Okçu elmondta, hogy a művelet fő célja az lenne, hogy az izraeli partok körüli nemzetközi vizeken megzavarják az Ashdod kikötője felé tartó tengeri kereskedelmet, hogy egy hétre, de akár 10 napra is megszakítsák az Izraelbe irányuló áruszállítást.

A tiltakozó akció emlékeztet az úgynevezett „Gázai Szabadságflotilla” 2010 májusi kísérletére, amely megpróbálta áttörni a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet tengeri blokádját, de az izraeli haditengerészet feltartóztatta.

Miután a konvoj megtagadta az izraeli haditengerészet utasítását, hogy hajózzanak be Ashdodba, izraeli kommandósok szálltak fel az egyik hajóra, a Mavi Marmarára, amely több mint 600 utast szállított. Miután heves ellenállásba ütköztek, a kommandósok tüzet nyitottak, és megöltek 10 török aktivistát. A támadás során tíz izraeli katona megsebesült.

IDF: Elfoglaltuk a Hamász észak-gázai katonai parancsnokságát

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a Givati gyalogosdandár elfoglalta a Hamász észak-gázai katonai főhadiszállását, a Beit Hanoun és Dzsabalíja közötti Sheikh Za'id negyedben.

Az IDF szerint a Sheikh Za'idben több magas rangú Hamász-tisztviselő él, és a környéken több, a terrorcsoporthoz tartozó épület is található.

Az IDF szerint a Givati-csapatok rajtaütöttek a komplexumon, és számos alagútaknát találtak, köztük egy „stratégiai” bejáratot, amely mintegy 50 méter mély és hét méter széles volt.

Az Egyesült Államok légicsapásokat hajtott végre Irán proxijai ellen Irakban

Az Egyesült Államok újabb légicsapásokat hajtott végre − egy nap alatt a másodikat − Irakban szerda kora reggel, megsemmisítve két olyan létesítményt, amelyet Irán helyettesítői használtak, és amelyek amerikai és koalíciós csapatokat céloztak − közölték amerikai katonai tisztviselők.

Az Egyesült Államok és az Irán által támogatott harcosok között folyó, egymás ellen irányuló támadások legutóbbi fordulóira Irakban került sor, eltérve az Egyesült Államok azon gyakorlatától, hogy főként szíriai célpontokat támad − közölte a The New York Times

Ezúttal az Egyesült Államok egy olyan műveleti központot és egy parancsnoki csomópontot támadott Bagdadtól délre, amelyet a Kataib Hezbollah egy Irán megbízottjának tekintett iraki milíciacsoport használt. A Kataib Hezbollah politikai szárnya Mohammed síita al-Szudáni iraki miniszterelnök koalíciójának tagja.

(Borítókép: Izrael bombázza Gázát 2023. november 22-én. Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu / Getty Images) 

Rovatok