Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah több tagját is megölték Libanonban

2023. november 23., csütörtök 10:45

Meghalt a libanoni síita milícia, a Hezbollah öt tagja egy izraeli légicsapásban Libanonban, köztük parlamenti frakcióvezetőjük fia is – írta meg a helyi média csütörtöki jelentése alapján az MTI.

Az Iránból támogatott Hezbollah terrorszervezet közleménye szerint „mártírhalált halt” öt harcosuk, köztük Szarrádzs Raád, a Hezbollah parlamenti tömbje vezetőjének, Mohamed Raádnak a fia.

Az izraeli erők még szerdán lőtték a Dél-Libanonban fekvő Bejt Dzsahún egyik épületét, ahol a Hezbollah magas rangú tagjai voltak.

Egy másik, libanoni autóra mért légicsapásban a Hamász jelentése szerint meghalt a Hamász libanoni katonai ágának parancsnokhelyettese, és a négy megölt utas közül ketten török állampolgárok voltak. Libanoni lapértesülések szerint Izrael drónnal mért csapást egy autóra az ország déli részén.

Az izraeli–libanoni határon a gázai háború kezdete óta összecsapások zajlanak. Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet között október 7-én háború kezdődött a Hamász terrortámadása miatt, amelyben terroristák ezrei Izraeli területre behatolva meggyilkoltak mintegy 1200 embert, és mintegy 240 túszt az övezetbe hurcoltak.

Az ezt követő napoktól Izrael északi, libanoni határvidékén is támadások indultak, a Hezbollah, a Hamász és más terrorcsoportok naponta lövedékekkel és fegyveres osztagok Izraelbe indításával támadják a határ körzetét, ahonnan a lakosságot kitelepítették, és az izraeli hadsereg tüzérségi és légicsapásokkal válaszol.

A határvillongások kezdete óta 107 ember halt meg Libanonban, az áldozatok között legkevesebb 14-en civilek voltak, közülük hárman újságírók. A Hezbollah szerdán bejelentette, hogy a gázai háború kitörése óta 79 katonája esett el a harcokban, heten Szíriában. Izraelben hat katona és három civil vesztette életét.

A libanoni légicsapás néhány órával azután történt, hogy Izrael és a Hamász között megállapodás született a gázai harcok négynapos felfüggesztéséről, melyhez a Hezbollah bejelentette csatlakozási szándékát.

Rovatok