Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, hogy kiszabadulnak-e a magyar túszok Gázából

2023. november 24., péntek 08:56

Bár péntek reggel életbe lépett a tűzszünet Gázában, és órákon belül kiszabadulhat a Hamász néhány túsza, arról egyelőre nincs hír, hogy a terrorszervezet által foglyul ejtett magyar állampolgárok is kiszabadulnak-e.

Nemrég írtunk arról, hogy megkezdődött a tűzszünet, és arról is, hogy a délutáni órákra tűzték ki az első 13 túsz elengedését. 

Az izraeli kormányzat még csütörtökön közölte: kaptak egy listát arról, hogy ki lesz az első 13 túsz, akit elengednek. Ezt a listát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak a hozzátartozókkal közölték azt, hogy a rokonaik rajta vannak-e. 

Korábban írtunk arról is, hogy a Hamásznak magyar állampolgárságú túszai is vannak. Köztük van két magyar lány, a 15 éves Dafna és húga, a 8 éves Ella, akiknek az édesanyja, Majan Zin korábban nyilatkozott is a sajtónak.

Zin az X-en (a korábbi Twitteren) közzétett egy bejegyzést csütörtökön, amelyben azt írta:

Tájékoztattak arról, hogy Dafna és Ella nincs rajta azon a listán, amelyen a holnap kiszabaduló 13 túsz szerepel. Rendkívül nehéz ez nekem: alig várom, hogy visszatérjenek. A többi család miatt viszont nagyon örülök, és reménykedem abban, hogy az összes túsz kiszabadul.

Egyelőre máshol sem érkezett hír arról, hogy az öt foglyul ejtett magyar állampolgár valamelyike kiszabadulhat a következő napokban. 

A 15 éves Dafnáról a minap egy videót is közzétettek a túszok kiszabadításáért létrehozott mozgalom, a Bring Them Home Now oldalán. Édesanyja korábban az amerikai és izraeli kormányfőnek is üzent.

Rovatok