Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadult a két magyar–izraeli kislány a Hamász fogságából

2023. november 26., vasárnap 17:52 | aznap frissítve

Kiszabadult a Hamász fogságából az a két magyar–izraeli kislány – a 15 éves Dafna és húga, a 8 éves Ella –, akiknek története az utóbbi hetekben bejárta a sajtót. Frissítés: időközben az első fotó is napvilágot látott róluk a kiszabadulásuk után.

Korábban többször írtunk arról is, hogy a Hamásznak magyar állampolgárságú túszai is vannak. Köztük volt két magyar lány, akiknek az édesanyja, Majan Zin korábban nyilatkozott is a sajtónak.

Izrael és a Hamász a napokban egyezett meg egy fogolycseréről. Legutóbb azonban még arról írtunk a két fiatal lánnyal kapcsolatban, hogy nem szerepeltek az első elengedett túszok listáján (a foglyokat több körben, napi bontásban engedik el). Azóta, a minap egy másik magyar túsz már kiszabadult. 

Vasárnap sor került a túszok harmadik csoportjának kiszabadulására is. Először nem közölték a konkrét névsort, most azonban Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: 

a két izraeli–magyar lány, Dafna és Ella is az elengedett túszok közt van. 

„Jó hírt tudok megosztani a magyar túszokért aggódókkal: a katari kormány közvetítésének köszönhetően ma újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek” – írta a külügyminiszter, hozzátéve:

Ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli–Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

„A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Itt a lista a kiszabadultakról

A külügyminiszter ugyan nem nevezte meg név szerint a két magyar lányt, de időközben a The Jerusalem Post nyilvánosságra hozta a kiszabadultak névsorát (bár csak azokét, akik izraeli állampolgársággal rendelkeznek). Ennek alapján megerősíthető, hogy valóban Dafna és Ella szabadult ki.

A lap azt írta, hogy 17 túsz szabadult ki, mint ahogy arról korábban is szó volt, és köztük három külföldi állampolgár van. A teljes névsor így néz ki (családok szerinti bontásban): 

Úgy tudni, hogy rajtuk kívül kiszabadult egy orosz–izraeli állampolgár – akinek az elengedését személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök kérte a TASZSZ orosz hírügynökség szerint –, valamint három másik, kizárólag külföldi állampolgársággal bíró személy. A kiszabadultak közül egy személyt azonnal kórházba szállítottak.

Időközben terjedni kezdett egy fotókkal kiegészített lista is a közösségi médiában.

Ezen a listán egyetlen különbség látható a fentiekhez képest: Ron Kruvoj néven megnevezték az említett orosz–izraeli állampolgárt is.

Megjelent róluk az első fotó; „51 napig vártam erre a pillanatra” – írta az édesanyjuk

Frissítés: időközben több rövid videórészlet is napvilágot látott arról, hogy a túszok miként szabadultak ki.

E felvételek alapján kezdett el terjedni egy olyan fotó a közösségi médiában, amelyen a két fiatal lány látható. 

Utóbb a két lány édesanyja, Majan Zin is közzétett egy posztot a közösségi médiában.

51 napig vártam erre a pillanatra. Dafna és Ella hazaértek!

– írta.

Egy újabb fotón pedig hármójuk találkozása is látható.

Rovatok