Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea fenyegető lépést tett a Dél-Koreával közös határán

2023. november 27., hétfő 21:06

Észak-Korea nehézfegyverzetet telepített a Dél-Koreával közös határára – állítja az utóbbi ország védelmi minisztériuma.

Dél-Korea elítélte az északiak „provokatív” lépéseit. Állításuk szerint az északiak újraépítettek bizonyos megfigyelőállásokat, valamint a határ számos pontján nehézfegyverzetet telepítettek – számolt be a The Guardian.

Minderre azt követően került sor, hogy mindkét ország kivonult abból a 2018-as egyezményből, amely a háború újbóli kitörését volt hivatott megakadályozni.

Az északiak most a 2018 után lerombolt, a demilitarizált zóna közelében lévő megfigyelőállásokat kezdték el újraépíteni a déliek szerint. Dél-Korea azt is állította, hogy az északi katonák lövészárkok ásásába kezdtek. 

Dél-Korea védelmi minisztériuma megjegyezte, hogy megfigyelik az északiak lépéseit, és készen állnak arra, hogy bármikor válaszcsapást adjanak, amiben az Egyesült Államokkal közös együttműködésük is segíthet. A felek közt a közelmúltban konfliktust okozott az is, hogy Észak-Korea egy kémműholdat lőtt fel.

A lépést az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsának kilenc további tagja elítélte, amivel szemben Észak-Korea arra hivatkozott, hogy a műhold fellövése önvédelmi célokat szolgál, és azt, hogy megfigyelhessék az amerikaiak és szövetségeseik mozgását.

   

Rovatok