Index Vakbarát Hírportál

Az unió emberjogi biztosa szerint el kell vetni a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot

2023. november 27., hétfő 12:45

Dunja Mijatovics, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása jelentős kockázatokat jelent az emberi jogokra nézve.

„Az a javaslat, hogy Magyarországon létrehozzanak egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely széles körű hatáskörrel rendelkezne, és minden olyan szervezet vagy személy ellen nyomozást folytathatna, akit azzal gyanúsítanak, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti, jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, és el kell vetni” – fogalmazott Dunja Mijatovics, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Mijatovics szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, akit a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevez ki, olyan hatáskörrel bírna, hogy bárkiről érzékeny adatokat és bizalmas információkat tudna szerezni, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

Az emberjogi biztos szerint a javaslat Alaptörvénybe való iktatása homályos, a hivatal pedig fegyverként használható lenne bárki ellen, például a „demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenység” miatt.

Felhívom a figyelmet a Magyarországon tett lépések ellen, amelyekkel önkényesen korlátozzák a civil szervezetek és jogvédők nélkülözhetetlen munkáját az országban. Aggodalmamnak adtam hangot a végrehajtó hatalom túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is. Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére

– fogalmaz az emberjogi biztos, aki szerint a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt az Országgyűlés elé terjesztik őket.

„Felszólítom a magyar parlamentet, hogy tegye félre ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és ellenőrző hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az európai egyezménnyel és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban” – jelentette ki Dunja Mijatovics.

szuverenitásvédelmi törvénycsomagot Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője nyújtotta be az Országgyűlésnek. „2022-ben kívülről akarták befolyásolni a parlamenti választásokat Magyarországon. A baloldali politikusok a törvényeket kijátszva külföldi szervezetektől pénzt fogadtak el, és abból akartak hatalomra kerülni” – fogalmazott a törvénycsomag benyújtása idején a kormánypárti frakcióvezető. 

Rovatok