Index Vakbarát Hírportál

Putyin újabb lépéssel okozhat káoszt Ukrajnában

2023. november 27., hétfő 19:32

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács főtitkára egy interjúban elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aktiválta az orosz alvó ügynököket Ukrajnában.

Danilov a The Times című brit lapnak adott interjúban beszélt erről. A tisztviselő azt mondta, hogy 

a Kreml aktiválta ukrajnai alvó ügynökeit, akik „fokozták” a tevékenységüket az utóbbi két hónapban.

Mint mondta, Putyin célja az lehet, hogy destabilizálja Ukrajnát, és aláássa az ország egységét. Mindez összefüggésben lehet azzal a tervvel is, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vázolt néhány napja, és amely a Majdan–3 nevet kapta az államfő szerint.

Danilov a lap szerint azt is elismerte, hogy a Kremlnek számos ukrán állami intézményben lehetnek ügynökei, beleértve az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is – amelynél több vezetőt leváltottak a háború kezdete óta árulás vádja miatt. 

Megértették, hogy katonailag nem győzhetnek, tehát a belső destabilizáció lett a prioritás 

– mondta Olekszij Danilov az oroszokról. Szerinte a céljuk az lehet, hogy Ukrajna katonai és politikai vezetése közt feszültséget keltsenek és a lakosság körében kormányellenes hangulatot szítsanak.

Egy apró utólagos korrekció 

Danilov az interjú után egy ponton módosította nyilatkozatát. Az Ukrajinszka Pravdának azt mondta, hogy a The Times félreértette azt a mondatát, miszerint az SZBU-ban is kémek lehetnek; állítása szerint ezzel szemben csak azt mondta a brit lapnak, hogy aktívan dolgoznak a kémek elhárításán a szervezetben.

Az orosz-ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok