Index Vakbarát Hírportál

Lélektani és alkati szempontból ki hasonlít Napóleonra a kortárs politikusok közül?

2023. november 27., hétfő 17:04

Ridley Scott napokban bemutatott Napóleon című filmje nyomán érdemes összevetni a becs- és nagyravágyó francia uralkodót napjaink politikusaival.

„A csatatér az állandó káosz helyszíne. Az kerül ki győztesen, aki átveszi az irányítást saját és az ellenség káosza felett egyaránt” – ezt a gondolatot Bonaparte Napóleonnak, a hadvezérnek és politikai vezetőnek tulajdonítják, akiről a svéd hadtörténész együttes, az Abba azt dalolta: „Jaj, jaj, Napóleon Waterloonál megadta magát”.

Hozzá hasonlóan minden kortárs politikai vezető hatalomra tör – kisebb-nagyobb sikerrel.

Vajon napjainkban vagy a közelmúltban akad, illetve akadt olyan politikus, aki tulajdonságai alapján összemérhető a 168 centiméter magas császárral? A jellemvonások összehasonlítása – amint azt a Politico szerzője is elismeri – nem tudományos megalapozottságú.

Emmanuel Macron

Franciaország jelenlegi császára – aki hajlamos a francia dicsőség magasztalására, és imádja az aranyozott palotabelsőket – Napóleon modern megtestesítőjének nevezhető. Macron, akárcsak Bonaparte, a semmiből jött, Párizson kívül nőtt fel, majd megrohamozta a politikai világot, és rekordidő alatt kaparintotta meg a hatalmat.

Napóleon halálának kétszázadik évfordulóján, 2021-ben Macron maradéktalanul magáévá tette a császár kiterjedt örökségét a francia állam intézményrendszerének felépítésében, a Büntető és Polgári törvénykönyv megszövegezésében, a fellebbviteli bíróságokon és a középiskolákban egyaránt. Ogreként és sasként, Nagy Sándorként és Néróként, a világ lelkeként és Európa démonaként jellemezte magát.

Napóleonhoz hasonlóan Macron sem nem az első ember, akihez akkor fordulnak segítségért, ha valamit le kell emelni a magas polcról.

Petr Pavel

A cseh elnök voltaképpen katonaként, aktív szolgálattal emelkedett tábornoki rangra. Pavel baromira jól néz ki motorozás közben. Bizonyára Napóleon is ilyennek hatott volna, ha akkoriban feltalálják a motort. Pavel viszont kiábrándítóan magas.

Ursula von der Leyen

Napóleon tábori ágyon aludt a csatatéren, akárcsak az Európai Bizottság elnöke a Berlaymontban. Von der Leyen remek, Napóleon pedig szerény lovas volt, aki a legjobban a tüzérek között érezte magát. Napóleon hajlamos volt lovait feláldozni a csatatéren, ami végül katonai ambícióit is aláásta. Leghíresebb lova, Marengo túlélte a császárt, miközben von der Leyen kedvenc pónijával, Dollyval egy farkas végzett.

Olaf Scholz

A fizikum tekintetében megfelel a magassági követelményeknek, minden másban alulmarad. Napóleonhoz hasonlóan nem sajnálja a pénzt a katonai kiadásokra. Nemzetét azonban inkább idősek otthonában, mint laktanyában szolgálja.

Scholz fiatalemberként is suta volt, így Napóleon lelövette volna, hogy őt és a hozzá hasonlókat eltakarítsa az utcákról.

Boris Johnson

Az egyiptomi hadjáratban Napóleon magára hagyta csapatait, és hazarohant, saját érdekeit a katonai fölé helyezve. Ismerős a történet?

Napóleon is nőcsábász volt. Esküdt ellensége, Arthur Wellesley, Wellington első hercege állítólag elhalászta Napóleon két egykori szeretőjét, Giuseppina Grassini operaénekest és Marguerite-Joséphine Weimer színésznőt. A feltételezések szerint a francia császár nyolc gyermeket nemzett – a mai ismeretek szerint eggyel kevesebbet, mint Johnson.

Donald Trump

Magasra értékeli magát, és ez Napóleon-szerű tulajdonság. A közösségi médiában gyakran ír csupa NAGYBETŰVEL.

Egykori ügyvédje szerint Trump azt állította: megsebesítette saját magát, hogy elkerülje a vietnami katonai szolgálatot. Orvosi igazolása volt arról, hogy csontszilánk fúródott a sarkába. Napóleon – tőle eltérően – saját kezével fejtett ki egy golyót a bokájából a regensburgi csata után. A francia parancsnokot a combján ejtett szuronyos seb sem tántorította el a katonai karriertől.

Franciaország első konzulját, Napóleont az 1799-es brumaire-i puccs juttatta hatalomra. A 2021. január 6-i capitoliumi puccs viszont nem juttatta vissza Trumpot a Fehér Házba.

Vlagyimir Putyin

Napóleonhoz hasonlóan Putyin is szereti a palotát, és Napóleonhoz hasonlóan Putyin is szereti a háborút.

Napóleon vélhetően mérgezés áldozata lett – „időm előtt meghalok, az angol oligarchia és bérgyilkosai végeznek velem”. Egy történet szerint a Szent Ilonán lévő álságos brit tapéta arzéngőze küldte Napóleont a másvilágra. Putyin eközben kedveli a mérgezést, mindaddig, amíg hívei alkalmazzák. Napóleon már rég halott, Putyin azonban határozottan él – amint erre a Kreml minden héten, néha többször is emlékeztet.

Keir Starmer

„Ha az ellenséged rosszat lép, vigyáznod kell, nehogy megszakítsd” – Napóleon egyik leghíresebb idézetét megszívlelte az Egyesült Királyság munkáspárti vezetője. Szinte semmit sem tesz, miközben politikai ellenfelei többször lábon és arcon lőtték már magukat.

(Borítókép: Részlet Ridley Scott Napóleon című filmjéből)

Rovatok