Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen kimentették a beomlott indiai alagútból az ott rekedt 41 munkást

2023. november 28., kedd 16:56

Az észak-indiai mentők sikeresen kimentették az Uttarakhandban lévő Silkyara alagútban rekedt 41 munkást.

Mint arról korábban beszámoltunk, 41 építőmunkás rekedt egy épülő autópálya-alagútban Indiában, miután az november 12-én munkálatok közben beomlott, és több mint 60 méternyi törött szikla, beton és fém zárta el az egyetlen kijáratot.

Kedden mindenkit sikeresen kimentettek a beomlott alagútból, ami a 17 napos mentőakció csúcspontja volt. Hetekbe telt, amíg a munkások számára menekülési útvonalat fúrtak a hegyen keresztül, az utolsó két métert kézzel fúrták.

A mérnökök korábban nehézgépekkel próbálták kiásni a törmeléket, de pénteken késő este kénytelenek voltak feladni az erőfeszítéseket, miután az általuk használt nagy teljesítményű fúrógép a csapdába esett emberektől alig néhány méterre elromlott – írja a CNN.

Avinash Kumar Saini, Uttarakhand kormányának vezető mérnöke a CNN-nek elmondta, hogy a fúrást végül 17 nap után befejezték, és az eredeti terv sikeresnek bizonyult. Miután a fúrás befejeződött, a mentők egy nagy csövet toltak át a kijárati aknán, hogy az ott rekedteket biztonságba helyezhessék.

41 mentőautó áll itt készen arra, hogy az emberek kijöjjenek. Azt mondták nekünk, hogy körülbelül egy órán belül mindannyian kint lesznek

– mondta egy bent rekedt munkás sógora.

Indrajeet Kumar, akinek testvérei csapdába esettek között voltak, azt mondta, a családok várták, hogy szeretteik kisétáljanak.

A helyi televízióban sugárzott felvételek örömteli jeleneteket mutattak az alagút előtt, ahol a munkások mosolyogtak és énekelni kezdtek, miután a fúrás leállt. Egy mentőautó is látható volt, amint behajt az alagútba.

A munkások, akik mindannyian India legszegényebb államaiból származó vendégmunkások, élelmet, vizet és oxigént kaptak egy 53 méteres csövön keresztül, amelyet a törmelékeken keresztül vezettek be.

A helyszínen lévő orvosok rendszeresen tartották a kapcsolatot a bent tartózkodó férfiakkal, és tanácsokat adtak nekik, hogyan maradjanak pozitívak és nyugodtak. Családjaik minden nap összegyűltek az alagút kijáratánál, és imádkoztak a biztonságos visszatérésükért.

Rovatok