Index Vakbarát Hírportál

Súlyos jóslat: a sztárelemző megmondja, hol lesz a következő háború

2023. november 28., kedd 07:21

Az ukránoknak el kell fogadniuk egy mérsékelt területvesztést a Donyeck-medencében, de az igazi tárgyalás az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik – mondta az Indexnek az orosz–ukrán háború várható végkimeneteléről George Friedman geopolitikai stratéga, aki úgy tudja, Washington és Moszkva már megkezdte a korai tárgyalásokat. Rávilágított, hogy Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, az USA pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból. A sztárelemző beszélt lapunknak az Izrael–Hamász-háborúról, és arról is, milyen fegyveres konfliktusokon lehet a fókusz jövőre.

Tavaly októberben már olvashattak egy exkluzív interjút az Indexen George Friedmannel. Szóba került az Orbán Viktorral való viszonya, a miniszterelnök ráadásul idézett is Tusnádfürdőn a Vihar a csönd előtt című kötetéből. A magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratéga borúsan látja Európa jövőjét, de úgy véli, már a háború előtt is repedezett a rendszer.

Betalált az ukrajnai jóslat

Friedman véleménye már csak azért is mérvadó, mert egy 2008-ban írt könyvében, nevezetesen A következő 100 évben azt jósolta, hogy Oroszország 2020 körül megtámadja Ukrajnát, de az offenzíva kudarcot vall. „Tehát az egyik állításban igazam van, a másikat majd még meglátjuk” – mondta még egy évvel ezelőtt az Indexnek a sztárelemző, akit aztán később is felkért lapunk, hogy értékelje az orosz–ukrán háború történéseit, s azokban az Egyesült Államok szerepét. Eltelt egy újabb év, a fegyverek még mindig ropognak, mi pedig ismét arra kértük, vegye górcső alá Ukrajnát. Igaz, támpontként szolgált, hogy a Geopolitical Futures alapítója egy elemzésében már megírta: a háborúnak vége, de senki sem tudja, hogyan kell abbahagyni a harcot.

A háborúnak vége, már csak az a kérdés, mi lesz a vége. Békemegállapodásnak kell születnie, és úgy tudom, hogy az amerikaiak és az oroszok már megkezdték a korai tárgyalásokat

– kezdte az Indexnek George Friedman. Azzal folytatta, hogy az ukránoknak el kell fogadniuk egy mérsékelt területvesztést a Donyeck-medencében, de az igazi tárgyalás az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik.

Amerika nyitott az együttműködésre

Megállapította, hogy Moszkva nem nyert akkora stratégiai mélységet, amekkorát szeretett volna. A másik szemszögből nézve pedig Washington távol tartotta az oroszokat az ukrán határon húzódó NATO-vonaltól. Ám Friedman szerint

Oroszország jobban akar gazdaságilag jelentős hatalom lenni, mint amennyire Ukrajnára fájt a foga. Ehhez pedig mindenképpen szüksége van az Egyesült Államokra.

„Az USA nyitott lesz az együttműködésre, ha a területi kérdéseket rendezik. Úgy vélem, ez lesz a végső kritikus tárgyalás. Az Egyesült Államok újjáépítette Németországot és Japánt a háború után, így ez nem áll kívül Ukrajna esetében sem az amerikai hagyományokon” – fűzte hozzá a sztárelemző.

Kitért arra, hogy számításai szerint az orosz beavatkozásnak a szomszédjaiba történő megszüntetése végül várhatóan más régiókkal kapcsolatos megegyezéseket is magában foglal majd. George Friedman kijelentette: Oroszország és Ukrajna egyaránt vesztett, de Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, az USA pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból.

Elkerülhetetlen, mégsem kiszámítható harcok

A Geopolitical Futures alapítóját az október 7-e óta dúló Izrael–Hamász-háborúról is faggattuk. Elkerülhetetlen volt? Hogyan történhetett meg? Mi a legfontosabb motiváció az egyik és a másik oldalon, illetve milyen forgatókönyvek képzelhetők el a következő hetekre, hónapokra, esetleg évekre.

Friedman megállapította, hogy az Izrael és az arabok közötti háborúk elkerülhetetlenek, de az időzítésük nem kiszámítható.

Amióta Nagy-Britannia elfogadta a zsidó államot, az arabok nyugati alapú fenyegetést láttak Izraelben. Az ebből hasznot húzó nemzetek, mint például Szaúd-Arábia, kerülik a háborúkat Izraellel. De időszakosan ez újra és újra megtörténik majd

– vetítette előre.

Végül szóba hoztuk, hogy sok más fegyveres konfliktus is zajlik világszerte, de egyáltalán nem mindegy, ezek közül melyik lesz a középpontban 2024-ben. A sztárelemző hangsúlyozta:

(Borítókép: George Friedman 2017. október 26-án. Fotó: Christopher Goodney / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok