Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden lépett, nyílt sisakkal szállt bele Donald Trumpba

2023. november 29., szerda 20:18

Az Egyesült Államok elnöke egy kampányrendezvényen indított nyílt sisakos támadást legesélyesebb kihívója, Donald Trump ellen.

Pár napja írtunk arról, hogy a novemberi közvélemény-kutatások szerint nagyon rosszul áll Joe Biden szénája a 2024-es választási kampánnyal összefüggésben.

A felmérések szerint Donald Trumpnak egyértelmű fölénye van vele szemben, ami nagyon ritka jelenségnek mondható egy újrázni készülő elnök esetén. Alighanem ennek tudható be, hogy Joe Biden kedden nyílt politikai támadást indított Trump ellen. Az elnök egy coloradói adománygyűjtő kampányrendezvényen beszélt,

ahol már a republikánusok de facto elnökjelöltjének nevezte Trumpot,

holott Trump még nem a republikánusok hivatalos jelöltje, hiszen erről az úgynevezett előválasztáson dönt az Egyesült Államok mindkét nagy pártja.

Bloomberg szerint Joe Biden azt mondta, hogy Trump és a szélsőséges republikánusok „meg akarják semmisíteni az amerikai demokráciát”. Ezután kritizálta Trump politikájának két elemét: azt, hogy a republikánus jelölt vissza akarja vonatni az Obamacare néven ismert egészségügyi reform intézkedéseit, valamint hogy támogatja az abortusz korlátozását. 

Ha teljesül, amit Trump akar, akkor minden elveszik

– mondta az Obamacare-ről. Emellett egyedül őt okolta amiatt is, hogy 2022-ben a legfelsőbb bíróság felülírta az abortuszügyben született Roe kontra Wade ügyben hozott meghatározó döntést. 

A Bloomberg szerint a témaválasztás nem véletlen, ugyanis a felmérés szerint az abortusz és az Obamacare ügye lehetnek azok a politikai témák, amelyeknél a demokraták politikai programját az amerikai szavazók többsége támogatandónak tartja (erről érintőlegesen szó esett egy nemrég az Indexen megjelent véleménycikkben is).

Gazdasági lépésekkel is készülnek a választásra

Mindeközben a CNBC írt arról, hogy a Fehér Ház – Joe Biden korábbi követelésével összhangban – ismét felszólította a kiskereskedelemben érintett magánvállalatokat arra, hogy csökkentsék az áraikat, hagyjanak fel az „az amerikai családok számára fájdalmas” áremeléssel.

Karine Jean-Pierre szóvivő azzal érvelt, hogy az utóbbi egy évben a termelői árak növekedése lelassult, ezért a vállalatoknak is csökkenteniük kell az árakat, hogy megkíméljék a fogyasztókat.

Az CNBC emlékeztetett arra is, hogy az infláció valóban visszaesett a tengerentúlon az utóbbi hónapokban, de sok amerikai még mindig arra panaszkodik, hogy az albérlet-, illetve az élelemiszerárak miatt szűkösen kell kijönniük a fizetésükből – és a közvélemény-kutatások szerint ezért elsősorban Joe Bident okolják.

Trump egy „Narancssárga Jézus”, aki veszélyt jelent Amerika jövőjére

A választási kampány kezdetére időzítve jelent meg Donald Trump egykori párttársa, Liz Cheney könyve Oath and Honor (magyarul: Eskü és becsület) címmel. A CNN szerint

Cheney a könyvében élesen kritizálta a korábbi párttársait amiatt, hogy tétlenül nézték Donald Trump tevékenységét, sőt sokan még kollaboráltak is vele. 

Megjegyezte azt is, hogy Mark Green, Tennessee képviselője korábban viccelődve „Narancssárga Jézusnak” nevezte Donald Trumpot, utalva ezzel a volt elnökről készült korábbi humoros fotóra (a képet Trump fake newsnak, hamisítványnak nevezte később).

Liz Cheney a könyve végén úgy vélekedik, hogy Trump veszélyt jelent az egész ország jövőjére, mivel ha elnökké választják, akkor bosszút állhat a 2020-as választáson, illetve az azt követő capitoliumi zavargáson történtek miatt.

Megjegyezte azt is, hogy a republikánus párt jelenlegi törvényhozóinak többsége gondolkodás nélkül végrehajt bármit, amit Trump kért tőlük. 

Mindannyiunknak – republikánusoknak, demokratáknak és függetleneknek egyaránt – azon kell dolgoznunk, azért kell szavaznunk, hogy Donald Trump és azok, akik megbékéltek vele, teret engedtek neki, és együttműködtek vele, vereséget szenvedjenek

– írta.

(Borítókép: Joe Biden 2023. november 27-én. Fotó:  Michael Reynolds / EPA / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok