Index Vakbarát Hírportál

Ilyen még nem volt: akkora bajban lehet Joe Biden, mint még soha

2023. november 27., hétfő 05:59

Egyre rosszabbak Joe Biden mutatói az amerikai közvélemény-kutatásokon. Novemberben tucatnyi különböző felmérés is készült, amelyek szinte kivétel nélkül azt mutatták ki, hogy egyre rosszabbul áll az amerikai elnök szénája Donald Trumppal szemben. Miközben Biden támogatottsága a mélypont közelében van, Trump régóta nem volt ilyen népszerű, és jelen állás szerint nagyon jó esélye lehet a visszatérésre 2024-ben.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a felmérések szerint egyre alacsonyabb Joe Biden támogatottsága. Az elnök különösen amiatt aggódhat, hogy még a csatatérállamokban (amelyeken rendszerint a választások múlnak) is magasabb Trump támogatottsága.

A Politico című lap amerikai kiadása most arról számolt be, hogy a fenti, a The New York Times és Siena College által végzett felmérés csak az első volt a sorban. A lap szerint novemberben 13 különböző közvélemény-kutatás készült, 

és a 13-ból 11 felmérés azt mutatta ki, hogy Joe Biden támogatottsága romlott az utóbbi időben (az adott intézet által legutóbb készített felméréshez képest). 

E felmérések listája alább meg is tekinthető: 

A Politico szerint a felmérésekből elsősorban az látszik, hogy a saját szavazói közül a bizonytalanabbak elhagyják Bident – ez még a kisebbik probléma lenne, ugyanis közülük sokan jó eséllyel nem szavaznák át Trumpra. A nagyobbik baj az lehet Biden szempontjából, hogy miközben ő szavazókat veszít, aközben (kisebb mértékben ugyan, de) a republikánusok szavazótábora is növekedni kezdett. Méghozzá olyannyira, hogy Donald Trump támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint magasabban áll, mint ahogy a 2022-es évben bármikor állt. 

Joe Biden legfontosabb szavazótábora is megingott

Az Egyesült Államok fiatal szavazói körében rendre a demokratáknak volt többségük az utóbbi években. Ennek fényében Biden és kampánycsapata számára rendkívül vészjósló lehet, hogy

Volt olyan felmérés, amely szerint már a fiatalok körében is Donald Trump számít népszerűbbnek.

Az NBC News például az előző héten állt elő egy felméréssel, amely azt mutatta ki, hogy a 35 évnél fiatalabb szavazók körében 46 százalékos volt Donald Trump támogatottsága, miközben Joe Biden mindössze 42 százalékon állt. 

Elképzelhető persze, hogy a fenti felmérés adatai nem pont a valóságot tükrözik. Erre utal, hogy három másik felmérés azt mutatta ki, hogy Bidennek egyelőre többsége van a fiatalok körében (a Morning Consult szerint 2 százalékos, az – egyébként a republikánusok felé hajló – Fox News szerint 7 százalékos, a Quinnipiac Egyetem szerint pedig 9 százalékos Joe Biden előnye a 35 év alattiak körében).

Ezzel együtt is úgy fest, hogy Joe Biden fölénye minden bizonnyal jelentősen csökkent a fiatal szavazók körében a 2020-as eredményekhez képest. Továbbá az is beszédes, hogy a szavazásra jogosult teljes lakosság körében mind a négy, az imént említett felmérésben Donald Trump vezetett Bidennel szemben.

Mindehhez azt is hozzátartozik, hogy bár a fiatal szavazók rendre a demokraták felé húznak, Biden (aki az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke) sosem volt igazán népszerű az ő körükben. Egyesek azt is feltételezik, hogy a fiatal, liberális szavazók körében az Izraelnek nyújtott támogatás is csökkenthette Biden népszerűségét (ugyanis a fiatal szavazók közül sokan elnyomónak, vagy egyenesen apartheidszerű rendszernek tartják Izraelt az izraeli–palesztin konfliktussal összefüggésben).

Újrázni készülő elnök ennyire rosszul szinte sosem állt 

CNN saját elemzésében a felmérésekkel kapcsolatban megjegyezte: nagy ritkaság az, hogy egy újrázásra készülő elnök ne legyen jelentős fölényben a potenciális kihívójával szemben, ennyi idővel a választás előtt, mint most.

1943 óta (amióta közvélemény-kutatásokon mérik az újrázni készülő elnökök és kihívóik támogatottságát),

ILYENKOR A HIVATALBAN LÉVŐ ELNÖKÖK ÁTLAGOSAN TÖBB MINT 10 SZÁZALÉKOS FÖLÉNNYEL SZOKTAK VEZETNI.

Franklin Roosevelt korszaka óta az egyetlen ellenpélda erre épp Donald Trump volt négy évvel ezelőtt, akivel szemben Joe Biden már ezen a ponton is jelentősen vezetett a felméréseken. Trump aztán el is bukta a választást. 

A demokraták sok millió dolláros kampánya sem hatott 

A Politico azt is megjegyezte, hogy a fenti eredmények előjele már az utóbbi hónapokban is látható volt: egyes felmérések szerint április, mások szerint május óta töretlenül csökken Biden támogatottsága, tehát nem csak az izraeli háború okozhatott zavarokat. Ezzel párhuzamosan Donald Trump támogatottsága szeptember óta egyértelműen felívelőben van. 

AZ ADATOK KÜLÖNÖSEN BORÚSAK LEHETNEK DEMOKRATA SZEMPONTBÓL ANNAK FÉNYÉBEN, HOGY AZ UTÓBBI HÓNAPOKBAN MINTEGY 12 MILLIÓ DOLLÁRT KÖLTÖTTEK el egy három hónapos kampányban. 

Ezt a pénzt augusztus közepe óta költötték – zömében tévés hirdetésekre – az AdImpact nevű vállalat szerint, és e kampány dacára csökkent ilyen mértékben Biden támogatottsága.

Nagy kérdés lesz, hogy a bizonytalan szavazók merre fognak elmozdulni a következő hónapokban: könnyen lehet, hogy ők fogják eldönteni a választás végkimenetelét. A regnáló elnök számára azonban rossz hír lehet, hogy a harmadik utas jelöltek (akiknek általában nincs esélyük a győzelemre, viszont szavazatokat szipkázhatnak el mindkét oldaltól) egy része még nem döntötte el egyértelműen, hogy indul-e. Márpedig közülük lehetnek olyanok, akik jelentős mértékben kaphatnak szavazatokat például a Bidentől elpártolt fiatal szavazóktól is. 

A bukmékerek is Trump-győzelmet várnak 

Egyes helyeken, például a Magyarországról nemrég kivonult bet365-ön fogadni is lehet az amerikai választás kimenetelére. Az említett fogadóirodánál (november 18-i adatok szerint

42,2 százalék esélyt adtak Trump győzelmére, míg Biden 33,3 százalékot kapott.

Rajtuk kívül most még a többi demokrata és republikánus elnökaspiráns is esélyesként pályázik (az majd az ilyenkor szokásos előválasztásokon dőlhet el, hogy kik lesznek a két nagy párt jelöltjei).

Egy szó, mint száz: jövő novemberig még bármi megtörténhet, de jelen állás szerint a közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy Donald Trumpnak áll a zászló. Ha a volt republikánus elnök győz 2024-ben, akkor annak – egyesek szerint – az egész világon érezhető következményei lehetnek.

(Borítókép: Joe Biden 2015. október 3-án. Fotó: Leigh Vogel / Getty Images)

Rovatok