Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa újabb programját mondta le betegsége miatt

2023. november 29., szerda 07:01

Ferenc pápa egészségi okokból lemondta részvételét az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28), amelyet a hét végén tartanak Dubajban.

Mint írtuk, a katolikus egyházfő influenzaszerű tüneteket mutatott, ezért a Vatikánhoz közeli Gemelli klinikán szűrővizsgálatot végeztek rajta. A mellkas-CT-vizsgálat eredménye negatív volt, így Ferenc pápa visszatért vatikáni lakhelyére, a Szent Márta-házba.

Ferenc pápa péntektől vasárnapig vett volna részt az ENSZ klímakonferenciáján. Ő lett volna az első katolikus egyházfő, aki elutazik a klímacsúcsra. Egy beszéd és mintegy harminc bilaterális találkozó szerepelt Ferenc pápa napirendjén.

Annak ellenére, hogy a 86 éves katolikus egyházfő állapota javult, az orvosok arra kérték, tekintsen el az utazástól.

A pápa az orvosok javaslatát mély sajnálattal elfogadta és lemondta útját – adta hírül az MTI Matteo Bruni szentszéki szóvivő közleményét, akit a Kathpress katolikus hírügynökség idézett.

A katolikus egyházfőnek nincs tüdőgyulladása, de légzési problémái voltak, így intravénás antibiotikumos kezelést kapott.

Ferenc pápa a vasárnapi imát sem tudta elmondani

Ahogy az Index beszámolt róla, Ferenc pápa betegségre hivatkozva már szombat délelőtt lemondta programjait. 

Vasárnap a szokásostól eltérő módon rezidenciájának kápolnájából jelentkezett a szentatya. A hívek a Szent Péter téren egy kivetítőn hallhatták Ferenc pápát. A katolikus egyházfő mellett Paolo Braida, a szentszéki államtitkárság egyik titkára, a pápai beszédek szövegírója foglalt helyet, és ő olvasta fel Ferenc pápa szavait.

A 86 éves pápa utoljára idén nyáron, júniusban szorult belgyógyászati műtétre, amikor hasi sérvvel operálták meg.

Rovatok