Index Vakbarát Hírportál

Büntetőeljárás indul a volt román miniszterelnök ellen

2023. november 29., szerda 17:23

Jóváhagyta a román szenátus szerdán, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást folytasson Florin Citu ellen. A liberális szenátort és volt miniszterelnököt hivatali visszaéléssel gyanúsítják a koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése ügyében.

A vádhatóság szerint 2021 májusában a Florin Citu vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer- és Moderna-vakcinát rendelt meg, több mint egymilliárd euró kárt okozva ezáltal a román költségvetésnek.

Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte: 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.

Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

A szenátus szerdán 90 támogató és két ellenszavazattal jóváhagyta a legfőbb ügyész kiadatási kérését. Citu mentelmi jogának megvonását párttársai is megszavazták. Citu természetesnek nevezte, hogy a szenátus nem akadályozta meg a bűnvádi eljárás lefolytatását.

A liberális politikus azt mondta: miniszterelnöki hatáskörét a román törvényeknek megfelelően gyakorolta, a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején a lakosság egészségügyi helyzetének javítása, a járvány megfékezése vezérelte.

Hétfőn a Citu-kormány vakcinabeszerzése ügyében Klaus Iohannis román államfő jóváhagyta az egykori Citu-kormány két egymást váltó USR-es egészségügyi minisztere, Vlad Voiculescu és Ioana Mihaila mentelmi jogának felfüggesztését is.

Rovatok