Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort Európa egyik legbefolyásosabb emberévé választották

2023. november 29., szerda 14:12

A Politico idén is több kategóriában rangsorolta a legnagyobb hatalommal rendelkező európai politikusokat, a listán Orbán Viktor miniszterelnök is helyet kapott.

A Politico ranglistát készített a legbefolyásosabb európai politikusokról. A listát három kategóriára bontották – a cselekvők, a kerékkötők és az álmodozók –, amelyek közül az egyikre Orbán Viktor is felkerült, méghozzá dobogósként.

A Politico szerint egyébként Európa legbefolyásosabb embere Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, aki két évtizeden át vívott harcot Lengyelország lelkéért Jaroslaw Kaczynskivel. Tusk októberi választási szereplése egyenes utat biztosít koalíciójának a hatalomhoz. Az Európai Unió ötödik legnépesebb országában nyújtott teljesítménye megmutatta, hogy még egy hibás rendszerben is lehetséges visszaverni a bebetonozott populistákat.

Tusk szereplését talán sehol sem ünneplik jobban, mint Brüsszelben, ahol jól ismerik és kedvelik, miután 2014 és 2019 között az Európai Tanács elnöke volt. Ha Tusknak sikerül kormányt alakítania, megesküdött, hogy visszafordítja elődei bírósági reformjait – ez a lépés valószínűleg azt eredményezné, hogy az EU felhagyna a Varsó megfékezésére tett különböző kísérleteivel, és visszavezetné Lengyelországot a mélyrepülésből az uniós döntéshozatal szívébe.

A cselekvők

1. Giorgia Meloni, A kaméleon

Giorgia Meloni tavalyi felemelkedése az olasz miniszterelnöki székbe felborzolta a centristák idegeit szerte a kontinensen és azon túl is. Brüsszel felkészült arra, hogy egy posztfasiszta párt tagja helyet (és szavazati jogot) kap a legfelsőbb grémiumokban. Azonban Meloni a jelek szerint a hatalomban eltöltött egy éve alatt megváltozott. Míg korábban azt követelte, hogy Olaszország lépjen ki az euróövezetből, és többször célba vette a „brüsszeli bürokratákat”, a mai Meloni, úgy tűnik, jóban van Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. De a legnagyobb változást külpolitikai nézeteiben mutatta fel. Míg korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatója volt, miniszterelnökként kijelentései és cselekedetei erősen ukránpártiak.

2. Ursula von der Leyen, A királynő

Ursula von der Leyen, aki Walter Hallstein 1967-es távozása óta az első német az európai bizottsági elnök posztján, példátlan hatalmat (vagy az uniós szakzsargon szerint hatásköröket) szerzett, miközben korszakalkotó válságok sorozatán vezette át a blokkot. Mivel jövőre sor kerül az EU vezetői posztjainak átcsoportosítására, Von der Leyen előtt az az irigylésre méltó választás áll, hogy vagy újabb öt évet tölthet a Berlaymontban – vagy esetleg engedhet Joe Biden amerikai elnöknek, és ő lehet a következő NATO-főtitkár.

3. Emmanuel Macron, A láncaitól megszabadult

Emmanuel Macron, aki megszabadult a béklyótól, hogy a franciaországi két egymást követő ciklusra vonatkozó korlátozás miatt újabb választásokat kelljen nyernie, törvényhozási ámokfutásba kezdett. Franciaország modernizálására és gazdaságának turbósítására törekedve Macron szembefordult Németországgal az atomenergia és a kormányzati kiadások ügyében, népszerűtlen munkaügyi és nyugdíjreformokat hajtott végre – és hónapokig tartó tüntetésekkel, valamint egy újjáéledő Sárgamellényes Mozgalom fenyegetésével küzdött. Következő prioritása: ellentmondásos bevándorlási törvényjavaslat keresztülvitele a holtpontra jutott parlamenten.

4. Andrij Jermak

5. Recep Tayyip Erdogan

6. Maros Sefcovic

7. Marine Le Pen

8. Christine Lagarde

9. Keir Starmer

A kerékkötők

1. Elvira Nabiullina, Vlagyimir Putyin bankára

Elvira Nabiullina az a csúcstechnokrata, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús gépezetét mozgásban tartja. Az orosz központi bank élén töltött évtized alatt Nabiullina sólyomszerű monetáris politikája többször is megmentette a rubelt, és talpon tartotta az ország gazdaságát. Eközben Putyin bankárának, akit egykor mérséklő befolyásolójának tekintettek, most pedig csendes segítője, sikerült elhárítania a Kreml pénztárának kiürítésére irányuló, példátlan nyugati szankciók hatásait, és így meghosszabbította az Ukrajna elleni háborút.

2. Carles Puigdemont, A forradalmár

Hat évvel azután, hogy illegális elszakadási népszavazást tartott, Carles Puigdemont bebetonozta magát a spanyol politika királycsinálójaként. Miután a tavaly júliusi eredménytelen országos választások után Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök kétségbeesetten kereste a kisebb pártok támogatását, a száműzött katalán a hatalom megtartásához szükséges kulcsfontosságú szavazatok birtokában találta magát. Puigdemont választása: Biztosítani, hogy Sánchez hivatalában maradjon, vagy pedig megismételt választásokat kényszeríteni – ami újabb esélyt adna a jobboldaliaknak a szocialista megbuktatására.

3. Orbán Viktor, Az ünneprontó

Orbán Viktor második magyarországi vezetői megbízatásának 2010-es kezdete óta visszavonta a jogállamiságot és a médiaszabadságot, összeütközésbe került az EU intézményeivel, túszként tartotta fogva Brüsszelt a szakpolitikai ügyek megvétózásával, hogy pénzt szerezzen, és afféle baráti viszonyt alakított ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja a Politico. Az európai parlamenti választások közeledtével, a szélsőjobboldali fenyegetés erősödésével a blokkban és a Brüsszel küszöbén zajló háborúval Magyarország erős embere

jó úton halad, hogy továbbra is az EU ünneprontójaként lépjen fel.

Orbán Viktor 2024 második felében, amikor Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, túlzásokba eshet. Ez a befolyásos pozíció azt jelenti, hogy Budapest határozza meg a napirendet, és elnököl a miniszteri találkozókon. Ennek ellenzői attól tartanak, hogy Magyarország a hat hónapos mandátumot arra használhatja fel, hogy az európai értékekkel ellentétes politikát támogasson egy olyan érzékeny pillanatban, közvetlenül a választások után, amikor az uniós intézményekben a kulcsfontosságú poszton elosztása zajlik.

A Politico cikke szerint Orbán Viktor veszélyes játékot űzne, úgy tűnik, elvesztette bűntársait Varsóban, ahol a nacionalista Jog és Igazságosság kormánya éppen elveszíti a hatalmat. Mivel Lengyelországot valószínűleg hamarosan Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, aki ígéretet tett arra, hogy rendbe hozza Varsó és Brüsszel kapcsolatát, Orbánnak nehéz dolga lehet. Lengyelország és Magyarország sokáig elkerülte az Európai Bizottság által az engedetlen tagállamokra kiszabott legszigorúbb büntetést, mivel egyértelművé tették, hogy megvétózzák egymás büntetését az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás keretében, amely felfüggeszti a kormányok uniós szavazati jogát, ha megsértik az unió alapvető értékeit.

Lengyelország hiányában Orbán Viktor más szövetségest keres. Ha a szlovák Robert Ficóval köt szövetséget, vagy ha Geert Wildersnek sikerül kormánykoalíciót alakítania Hollandiában, Orbán még elronthatja az EU buliját. De ha nem vigyáz, egyedül és szavazat nélkül találhatja magát.

4. Annalena Baerbock

5. Manfred Weber

6. Tom Van Grieken

7. Jovita Neliupšienė

8. Bidzina Ivanishvili

9. Björn Höcke

Az álmodozók

1. Volodimir Zelenszkij, A maratoni futó

Winston Churchill. Martin Luther King Jr. Nelson Mandela. Néha-néha felbukkan egy vezető, aki egymaga megváltoztatja a történelem menetét, nem a hadsereg vagy a gazdaság, hanem a szavainak erejével. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ilyen vezető. 

2. Alekszej Navalnij, A fogoly

Alekszej Navalnij életben tartotta a disszidensek álmát, még akkor is, ha ő maga egy távoli orosz börtönben sorvadt el. Annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin elnök mindent megtett a 47 éves ügyvéd és korrupcióellenes aktivista fenyegetése, megmérgezése és elszigetelése érdekében – vagy inkább ezek miatt –, Navalnij továbbra is inspirációt nyújt, és ellenvéleményt vált ki, reflektorfényt vetve a diktátornak az ellenségeivel való brutális bánásmódjára.

3. Gérald Darmanin, A beugró

Gérald Darmanin fiatal, ambiciózus, tehetséges, a világ leggazdagabb embere támogatja – és valószínűleg ő lesz Franciaország következő miniszterelnöke. A 41 éves keményvonalas politikust Emmanuel Macron elnök lankadó Reneszánsz pártjának feltörekvő csillagaként tartják számon, aki képes átnyúlni a pártok között, hogy keresztülvigye a népszerűtlen reformokat, és akit az elnök megbízott a legnehezebb jogszabályok – köztük a holtpontra jutott migrációs törvényjavaslat – megtárgyalásával. A francia csúcsvezetői posztra irányuló ambícióit azonban hátráltatja egy nemi erőszakkal kapcsolatos botrány, és a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakkal kapcsolatos múltja.

4. Roberta Metsola

5. Mary Lou McDonald

6. Petr Pavel

7. Thomas Bach

8. Nigel Farage

9. Jenni Hermoso

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. február 22-én. Fotó: Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket /  Getty Images)

Rovatok