Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk teljesen kifakadt: Pénzzel zsarolni engem? B*ssza meg magát!

2023. november 30., csütörtök 18:43

Nagyot bukhat az X Elon Musk kijelentései miatt. A SpaceX és a Tesla főnöke azért kerülhet bajba, mert antiszemitának vélt bejegyzése miatt több nagyvállalat is bejelentette, nem kíván a jövőben az X-en hirdetni, ami a platform legfontosabb bevételi forrása.

Ahogy arról az Indexen is beszámoltunk, Elon Musknak dührohama lett egy New York-i rendezvényen, ahol az X-et elhagyó hirdetőkre csapott le, és figyelmeztette őket, ezzel megölik a közösségimédia-platformot.

Emellett Musk a legutóbbi, The New York Times által szervezett DealBook Summiton is botrányt kavart. Arra a kérdésre, hogy a hirdetések teszik ki az X bevételének egy jelentős részét, és a nagyvállalatok most ezeket leállították, a techmilliárdos így reagált:

Valaki megpróbál engem fenyegetni és zsarolni a hirdetésekkel? Pénzzel zsarolni engem? B*ssza meg magát! B*ssza meg magát! Világos? Hé, Bob (Bob Chapek, a Disney vezérigazgatója – a szerk.), ha itt vagy a közönségben. Ez az, amit érzek, ne hirdess!

A Tesla és a SpaceX főnöke szerdán ugyan bocsánatot kért az általa „legostobábbnak” nevezett bejegyzésért – amelyet egy zsidó származású fiúról tett közzé –, a hirdetők nagy része még mindig nem hajlandó visszatérni az X-hez.

Sajnálom ezt a tweetet… szó szerint talán ez a legrosszabb és legostobább bejegyzés, amelyet valaha kitettem

– fogalmazott szerdán a techmilliárdos.

Összeesküvés-elméletet terjeszthetett Musk

Az egész ügy egy 22 éves, kaliforniai fiú, Ben Brody kapcsán indult. Brody ügye még főiskolás éve alatt kezdődött, amikor is szaktársai között kezdett terjedni a pletyka, hogy egy neonáci csoport titkos ügynöke, ugyanis állításuk szerint kísérteties a hasonlóság a fiú és a csoport egy tagja között.

Brody továbbá zsidó származású, akárcsak a csoporttag, valamint elkövette azt a hibát, hogy elárulta, egy nap a kormánynak szeretne dolgozni. Kijelentése után robbant a trollbomba, és megindult a töméntelen mennyiségű álhírterjesztés arról, hogy a fiú egy neonáci kormányzati ügynök.

Mint minden iskolai „csíny”, ez is feltehetően három napig tartott volna, viszont Elon Musk megjelenése fenekestül felforgatta a fiatal életét. Az X (korábban Twitter) tulajdonosa is beszállt a hazugságok és gúnyolódások terjesztésébe, amivel veszélybe sodorta Brody életét.

A milliárdos egyetértett az X-en megjelent bejegyzéssel, amely azzal vádolta meg a zsidó embereket, hogy a „fehérek ellen ugyanolyan gyűlöletbeszédeket alkalmaznak, mint amitől most magukat akarják megvédeni”, emellett a „kisebbségek hordái” támogatják a bevándorlást.

„Az igazat mondtad” – válaszolta a bejegyzésre Elon Musk,

aki egyébként az apartheid Dél-Afrikában nőtt fel, amelynek politikai berendezkedését az Izrael-kritikusok gyakran hasonlítják Izrael Állam intézkedéseihez a palesztinokkal szemben.

Zsidó csoportok az eredeti bejegyzésben szereplő kijelentést a helyettesítési elméletként ismert hiedelemhez hasonlították, egy összeesküvés-elmélethez, amely azt feltételezi, hogy a zsidók által szervezett nem fehér bevándorlás szándéka a fehér faj leváltása. Ez az ötlet ösztönözte Robert Bowerst, aki az interneten zsidó emberek ellen dühöngött, mielőtt 2018-ban megölt 11 embert a pittsburghi Életfa zsinagógában.

A Fehér Ház elítélte Muskot a zsidóellenes összeesküvés-elmélet népszerűsítéséért – írja a The  New York Times. Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője nyilatkozatában kijelentette, hogy „elfogadhatatlan az amerikai történelem legvégzetesebb antiszemitizmusa mögött meghúzódó förtelmes hazugság megismétlése”.

Az ügy itt nem ért véget, ugyanis Ben Brody ügyvédje Mark Bankston lett, aki az egyik amerikai általános iskolában történt mészárlás perét is győzelemre vitte. A 22 éves fiú múlt hónapban indította el a rágalmazási pert Musk ellen. A keresetben 1 millió dollárt (350 millió forint) meghaladó kártérítést követel a techóriástól, valamint azt, hogy kérjen tőle bocsánatot, és vonja vissza hamis állításait.

Bezuhant az X értéke

A Disney már november közepén bejelentette, hogy felfüggeszti az X-hirdetéseire fordított kiadásokat, akárcsak a Lionsgate, valamint a Paramount Global, a CBS-t birtokló médiaóriás. Az Apple, amely évente több tízmillió dollárt költ az X-re, szintén abbahagyta a hirdetést a platformon. Az IBM szintén hasonlóan járt el.

A hirdetők hangulata nem túl pozitív az X-et illetően, mióta Musk tavaly ősszel megvásárolta a platformot, és kijelentette, több szólásszabadságot akar, és lazítana a tartalommoderálási szabályokon. Ez azt jelentette, hogy a platform elméletileg elhelyezheti a márkák hirdetéseit a sértő vagy gyűlöletkeltő beszédet tartalmazó bejegyzések mellett.

Sok vállalat, köztük a General Motors és a Volkswagen, az elmúlt év során számos ponton visszautasította, hogy promóciói a gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás és a külföldi propaganda erősen dokumentált növekedése mellett jelenjenek meg az X-en. Áprilisban Musk azt mondta, hogy szinte minden hirdető visszatért, anélkül, hogy jelezték volna, a korábbiakhoz képest azonos szinten költenek-e. Később megjegyezte, hogy a hirdetési bevételek 50 százalékkal csökkentek.

A hirdetések a Twitter bevételének körülbelül 90 százalékát tették ki, mielőtt Musk megvásárolta a céget.

A múlt hónapban az X azt mondta az alkalmazottaknak, hogy a cég értéke 19 milliárd dollár. Ez messze elmarad attól a 44 milliárd dollártól, amelyet Musk fizetett a Twitter fölvásárlásáért.

Korábban is voltak botrányai a milliárdosnak

Elon Musk az évek során több botrány középpontjában találta magát. A 2018-as „The Joe Rogan Podcast” című műsorban Musk sokkolta a hallgatókat, amikor úgy döntött, hogy az interjú során marihuánát szív. A milliárdos reakciója az élményre gyorsan közösségimédia-mémmé vált.

Még abban az évben bevallotta, hogy akkoriban nem tudta, mit csinál.

Kissé impulzív vagyok. Nem igazán akarok valami vezérigazgatói sablonhoz ragaszkodni

 – mondta Lesley Stahl műsorában 2018 decemberében.

„Nem dohányzom. Amint azt bárki, aki nézte a podcastot, elmondhatja, fogalmam sincs, hogyan kell füstölni, vagy bármi mást” – tette hozzá.

2020 júliusában Musk ismét kritikák kereszttüzébe került, amikor a névmások használatáról írt a Twitteren. Akkori barátnője, Grimes mérlegelte a vitatott bejegyzést, és azt válaszolta: „Szeretlek, de kérlek, kapcsold ki a telefonodat, vagy hívj fel. Nem tudom támogatni a gyűlöletet. Kérlek, hagyd abba. Tudom, hogy ez nem a szíved.”

A Tesla alapítója később pontosította álláspontját.

Teljes mértékben támogatom a transzneműeket, de ezek a névmások esztétikai rémálmok

– írta a Twitteren 2020 decemberében.

Az énekesnővel folytatott kapcsolatuk kihívásai közepette Musk elárulta a pár szokatlan megközelítését.

„Félig külön élünk, de még mindig szeretjük egymást, gyakran látjuk egymást, és jó viszonyban vagyunk” – mondta egy 2021. szeptemberi nyilatkozatában.

„Leginkább arról van szó, hogy a SpaceX-nél és a Teslánál végzett munkám megköveteli, hogy elsősorban Texasban legyek, vagy a tengerentúlra utazzak, az ő munkája pedig elsősorban Los Angelesben van. Jelenleg nálam lakik, X baba (Elon Musk gyermeke – a szerk.) pedig a szomszédos szobában.”

A zenész a maga részéről később elárulta, hogy 2021 decemberében Exa Dark Sideræl Muskkal bővült a család. „Nem tudom, mire gondoltam” – mondta a Vanity Fairnek Grimes, akinek második gyermekét béranya szülte meg.

(Borítókép: Elon Munk 2023. november 29-én. Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images)

Rovatok