Index Vakbarát Hírportál

„Komoly bajban vagyunk”: megkezdődött az ENSZ klímacsúcsa

2023. november 30., csütörtök 15:20

Majd 200 országból csaknem 70 ezer ember, miniszterek, államfők, klímakutatók érkeztek az éghajlatváltozás elleni globális stratégiát megvitató kéthetes konferenciára Dubajba.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, a tavalyi konferencia elnökének kérésére az idei klímacsúcsot egyperces néma csenddel nyitották meg, hogy a résztvevők megemlékezzenek az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közti harcok áldozatairól, illetve a nemrég elhunyt Szalimul Hak bangladesi klímakutatóról.

„Komoly bajban vagyunk”

António Guterres ENSZ-főtitkár a csúcstalálkozóra küldött videóüzenetében kijelentette, hogy az emberiség komoly bajban van, utalva a Meteorológiai Világszervezet új felmérésére, amely szerint a Föld a klímakatasztrófa felé sodródik.

A globális átlaghőmérséklet 1,4 Celsius fokkal meghaladja az iparosítást megelőző időszakban mért értéket, emiatt nagy a valószínűsége, hogy 2023 lesz az eddig mért legmelegebb év, megelőzve a 2016-os esztendőt – közölte a Meteorológiai Világszervezet.

A dolgok olyan gyors ütemben haladnak, hogy már az év vége előtt egy hónappal kijelenthető, hogy a 2023 a legmelegebb év az emberiség feljegyzett történelmében

– mondta Guterres a COP28 résztvevőinek, hozzátéve, hogy valós időben tapasztaljuk meg a klímaváltozás okozta összeomlást, melynek hatása lesújtó.

Vészjósló jelek

A főtitkár ezen felül kitért a tengerszint rohamos emelkedésére és a jégsapkák folyamatos olvadására is.

„Ebben az évben láttuk, hogy a helyi közösségeknek világszerte tűzvésszel, áradásokkal és az emelkedő hőmérséklettel kell megküzdeniük” – mondta Guterres, hozzátéve, hogy ennek cselekvésre kéne ösztönöznie a világ vezetőit.

Rovatok