Index Vakbarát Hírportál

Segítséget kér a Hamász által elrabolt magyar túsz felesége

2023. december 1., péntek 08:30

Omri Miran kétgyermekes magyar–izraeli apát a családja szeme láttára hurcoltak el a Hamász emberei Nahal Oz-i otthonából még 20023. október elején. Most az eset miatt megszólalt az aggódó feleség is.

A magyar származású Omri Miran és felesége, Lishay Lavi október 7-én lövéseket, sikolyokat hallottak odakintről, majd kopogást az ajtón. Arabul és angolul kiabáló terroristák a beengedésüket követelték, különben – fenyegetésük szerint – kivégzik a 15 éves szomszéd fiút.

A házaspár ajtót nyitott, a Hamász emberei átterelték őket a szomszédba, azt ígérték, nem bántják őket, hiszen civilek.

Ennek ellenére az apát megkötözték, majd több másik tússzal együtt kivitték az épületből. Lishay azóta nem tud semmit férjéről, bár úgy értesült, hogy még életben van a családfő – derült ki a nő Blikknek adott interjújából.

Lishay, valamint Omri édesapja már többször is beszéltek az izraeli magyar nagykövettel, illetve Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta őket.

Az asszony köszöni az eddigi közbenjárást Magyarországnak, és reméli, hogy segíteni tudnak nekik abban, hogy mielőbb viszontlássák Omrit.

Omri Miran édesanyja magyar születésű, így lett ő is kettős, izraeli–magyar állampolgár. A 46 éves férfi korábban olyan gyerekeknek segített, akik nehezen boldogultak az iskolában, mentorálta és motiválta őket, hogy minél jobban be tudjanak illeszkedni. A felesége mellett két kislánya, Roni és Alma várja őt haza – írja a Blikk.

Ahogy azt az Index korábban megírtaSzijjártó Péter elmondta, hogy a kormánynak továbbra sincs tudomása magyar állampolgárságú halálos áldozatról Izraelben, az erről szóló hírek nem bizonyultak igaznak.

(Borítókép: Lishay Lavi 2023. november 19-én. Fotó: Joseph Campbell / Reuters)

Rovatok