Index Vakbarát Hírportál

Vége a tűzszünetnek, folytatódhat a harc Izrael és a Hamász között

2023. december 1., péntek 06:53

Helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor lejárt az Izrael és a Hamász között hét napja tartó tűzszünet. Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy folytatja a harcot a Hamász ellen.

Alig több mint egy órával a tűzszünet lejárta előtt az izraeli hadsereg már arról adott hírt, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszere elfogott egy Gázából indított rakétát. A bejelentés szerint a Hamász ezzel megsértette a tűzszünetet.

A Hamászhoz köthető hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

A tűzszünetet legutóbb csütörtökön hosszabbították meg, mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt. Ezúttal azonban sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be, hogy megállapodás született volna a további meghosszabbításról.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre. A Hamász felszólította katonai egységeit, hogy maradjanak „magas harckészültségben” arra az esetre, ha a harcok újrakezdődnének – írja a CNN.

Izrael és a Hamász közt múlt hét pénteken lépett életbe tűzszünet, melynek minden napján újabb túszok és foglyok nyerték vissza szabadságukat. A Hamász nőket és gyermekeket engedett el, amiért cserébe Izrael az izraeli börtönökben fogva tartott kiskorúakat és nőket engedte szabadon.

Amerika ragaszkodik a tűzszünethez

Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és Egyiptommal közösen, hogy a harcokban hetedik napja tartó szünet a lehető legtovább tartson. Úgy fogalmazott, minden órában azon dolgoznak, hogy a „hetedik napból nyolcadik, kilencedik és tizedik nap legyen, és így tovább”.

Az amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közleményben számolt be Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki tárgyalásáról Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, amelyen elsősorban a gázai lakosok számára szállított humanitárius segélyek kiszélesítéséről beszéltek.

Rovatok