Index Vakbarát Hírportál

Széles körű offenzívát indíthat Izrael, már több száz halottról jelentettek

2023. december 1., péntek 15:54

A hétnapos tűzszünet után Izrael ismét megtámadta a Gázai övezetet harci repülőivel. A terület egészségügyi képviselői szerint már 109 embert megöltek. Folyamatosan hallani lehet a robbanásokat Gázában, és hatalmas fekete füst gomolyog a terület fölött.

Az elmúlt 24 órában sem Izrael, sem Gáza nem követelte a tűzszünet meghosszabbítását, mi több, mindkét fél úgy vélekedett, készen állnak a harcok folytatására.

Izrael a hét elején bejelentette, Gáza déli részén készül támadásra, főként Khan Younis régiójában, ugyanis azt feltételezik, hogy itt található a Hamász vezetésének székhelye. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) péntek délelőtt felszólította az ott élőket, hagyják el a területet, még mielőtt a légitámadások megkezdődnek − írja a The Guardian.

Humanitárius csoportok pénteki jelentése szerint ezzel a támadással Izrael megtörheti Gázát, ugyanis közel 2 millió ember él a területen, „és ennyi embert egyszerre szinte lehetetlen evakuálni”.

Alapvetően nincs hova menniük az embereknek

− fogalmazott Danila Zizi, a Humanity and Inclusion jótékonysági szervezet palesztin igazgatója.

A gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint már 109 embert megöltek, több tucatnyian megsebesültek, főleg nők és gyerekek.

Izrael azzal vádolta a Hamászt, hogy megszegte a tűzszünetet azzal, hogy rakétákat lőtt ki Gázából Dél-Izrael ellen, röviddel a fegyverszünet hivatalos lejárati ideje előtt (ami péntek reggel 7 órakor lett volna).

A Hamász nem kommentálta a vádakat, és nem is vállalt felelősséget az állítólagos támadásért. 

Széles körű lehet az új offenzíva

Izrael, válaszul Gáza támadására elhatározta, felszámolja a Hamászt. Pénteken meg is kezdték a támadásokat, és légicsapást mértek Észak-Gázára − ahol a fegyverszünet előtt a legvéresebb csaták folytak.

Légicsapásokat jelentettek Gáza déli részéről is, beleértve az Abassan, és Khan Younis városától keletre található területeket − közölte a Hamász által irányított terület belügyminisztériuma. Egy másik csapás egy lakóházat ért Gáza városától északnyugatra.

Rovatok