Index Vakbarát Hírportál

A volt cseh államfő Orbán Viktorral egyetért, de az Európai Unió vezetőivel nem

2023. december 1., péntek 13:15

Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök nemrégiben a Danube Institute budapesti geopolitikai konferenciáján vett részt, és interjút adott az Eurázsia magazinnak. Az egykori államfő Kínáról, az Európai Unió politikájáról, a migrációról és Orbán Viktorról is beszélt a lapnak.

„Határozottan amellett vagyok, hogy fogadjuk el Kínát úgy, ahogy van. Nem tudjuk megváltoztatni sem a politikai, sem a gazdasági és a társadalmi rendszerét” – jelentette ki Václav Klaus.

Az Eurázsia magazinnak kifejtette: Kína egy szuperhatalom, és Csehországnak nemzeti érdeke együttműködni vele, „akkor is, ha ez most Csehországban, és nem csak ott, kisebbségi vélemény”.

Az Európai Unió külpolitikájával összefüggésben Václav Klaus azt mondta: el tudja képzelni, hogy megszűnnek a kapcsolatok Kínával, de hozzátette: Kína ezt túl fogja élni.

Attól tartok, hogy mi viszont nem. Kínának nincs akkora szüksége ránk

– jegyezte meg a volt cseh államfő.

Václav Klaus arról is beszélt, hogy az Európai Unió jelenlegi viselkedése Kínával szemben „teljesen téves”, de úgy véli, nem is ez az érdekes, hanem az, mit tesznek Európa főszereplői, így Németország és Franciaország.

Rámutatott: egy dolog a retorikájuk és más a valós viselkedésük, ugyanakkor Németország és Kína kapcsolatai nagyon erősek, ez pedig szerinte a jövőben is így marad.

Az, hogy Von der Leyen asszony mit csinál, számomra tényleg lényegtelen, mert Európáról mint cselekvőről nem lehet beszélni. Európa egy földrajzi egység, talán kulturális egység, de Európa nem aktor a világpolitikában

– fogalmazott a volt cseh államfő az Eurázsia magazinnak.

A lapnak arra a kérdésére, hogyan pusztítja el magát a Nyugat, azt válaszolta: nyugaton „különböző irracionális ideológiákat” tesznek magukévá, mint például a klímaideológia vagy a multikulturalizmus.

„Ez utóbbi a gyökere a tömeges migrációnak, amit manapság Európában tapasztalunk. A tömeges migráció a nyugat-európai önpusztítás fő eszköze. Természetesen a genderizmus egy másik nagy probléma” – mondta Václav Klaus.

Azt is megkérdezték tőle, helyes iránynak tartja-e, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondja: ki kell maradni az ukrajnai háborúból, miközben „vannak országok, amelyek jobban be akarnak kapcsolódni”.

Egyet biztosan tudok: teljes mértékben egyetértek Orbán Viktor miniszterelnökkel. És a legkevésbé sem értek egyet a jelenlegi cseh kormánnyal

– közölte Václav Klaus.

A volt cseh államfő gyakori vendég Magyarországon, és az sem újdonság, hogy egyetért Orbán Viktor politikájával. Pontosan egy évvel ezelőtt, december elsején is volt egy találkozójuk a Karmelita kolostorban, többek között az ukrajnai háborúról és a szankciós válságról tárgyaltak.

Václav Klaus korábban az egyetlen hiteles európai politikusnak nevezte Orbán Viktort.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Václav Klaus korábbi cseh államfő találkozója Prágában 2022. október 6-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán /MTI)

Rovatok