Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb bajban van Donald Trump

2023. december 2., szombat 06:12

Nem mentik fel Donald Trumpot a 2021. január 6-án a Capitoliumban történt zavargások felelőssége alól. A döntés a Capitoliumi Rendőrség munkatársai és a kongresszusi demokraták által indított perek nyomán született. A döntés számos Donald Trump ellen jelenleg is folyamatban lévő pert fog befolyásolni.

A Sri Srinivasan főbíró által írt vádirat kimondja, amikor Trump nem hivatalos elnöki feladatokat lát el, nem védi a mentelmi jog. Így a döntés, hogy engedélyezzék a Trump elleni január 6-i perek folytatását, egyhangú volt a DC körzeti fellebbviteli bíróság három bírája között − írja a CNN.

Donald Trump több okból is elutasította az ellene indított pereket, beleértve az elnöki mentelmi jogot is, amelyet a DC kerületi bíróság elutasított, mondván, hogy a volt elnök cselekedetei az amerikai Capitoliumban történt zavargások előtt mind arra irányuló erőfeszítések voltak, hogy hivatalban maradhasson, nem pedig hivatalos elnöki eljárások.

Nyilvánosságra kerültek a felvételek

Mint arról korábban írtunk, 44 ezer órányi felvétel került elő a Capitolium ostromáról november közepén. Mike Johnson republikánus házelnök a héten megígérte, hogy a következő hónapokban olyan felvételeket hoznak nyilvánosságra a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról, amiket a nyilvánosság eddig nem ismerhetett.

A kritikusok szerint a republikánus házelnök célja, hogy a lépéssel átírják a január 6-i események emlékezetét.

Rovatok