Index Vakbarát Hírportál

The New York Times: Izraelben már a támadás előtt ismerték a Hamász terveit

2023. december 2., szombat 12:07

A The New York Times birtokába jutott dokumentumok szerint izraeli tisztviselők már az októberi támadás előtt tudtak a Hamász terveiről, de azokat többek között túl grandiózusnak ítélték.

Izraeli tisztviselőkhöz több mint egy évvel az október eleji támadás előtt eljutottak a Hamász tervei – írja a The New York Times.

A lap szerint a negyvenoldalas dokumentum, amelynek az izraeli hatóságok a „Jerikó-fal” nevet adták, pontról pontra azt az akciót vázolta fel, amely végül megtörtént.

A dokumentum időpontot nem tartalmazott, de módszeres támadást írt le a Gázai övezet körüli erődítmények lerohanására, izraeli települések elfoglalására, valamint katonai bázisok elleni akciókra. A tervben rakétatámadás és drónok is szerepeltek, emellett az izraeli katonai erők elhelyezkedéséről, erejéről, kommunikációs csomópontjairól is volt tudomása a támadóknak.

A lap úgy tudja, hogy a dokumentum széles körben terjedt az izraeli katonai és hírszerzési vezetők között, viszont szakértők úgy gondolták, hogy egy ilyen léptékű támadás meghaladja a Hamász képességeit. Az nem világos, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vagy más politikai vezetők látták-e a dokumentumot.

A The New York Times által látott izraeli katonai értékelés szerint nem volt egyértelmű, hogy a Hamász ezt a tervet elfogadta-e, ugyanakkor egy elemző már a támadás előtt arra figyelmeztetett, hogy ez a terv nem csupán egy rajtaütésről szól, hanem háborús stratégia.

Pénteken arról számoltunk be, hogy a hétnapos tűzszünet után Izrael ismét megtámadta a Gázai övezetet harci repülőivel.

Rovatok