Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa az éghajlatváltozás elleni közös küzdelemre szólított fel a klímacsúcson

2023. december 3., vasárnap 14:16

Az éghajlatváltozás elleni közös küzdelemre szólított fel a katolikus egyházfő vasárnap az ENSZ klímaváltozási konferenciáján (COP28) kialakított vallási pavilonban közzétett beszédében – írta az MTI.

Ferenc pápa a klímacsúcson hangsúlyozta, „vallási képviselőkként mutassunk példát, hogy a változás lehetséges, és tegyünk tanúságot a tiszteletteljes és fenntartható életmódról. Hangosan könyörögjünk a nemzetek vezetőihez, hogy közös otthonunk megmaradjon” – mondta a katolikus egyházfő.

A pápa influenzás megbetegedése miatt lemondta személyes részvételét a fórumon, és nem utazott Dubajba. Videóüzenetében azonban megosztotta gondolatait.

Fontos, hogy a vallások anélkül, hogy a szinkretizmus csapdájába esnének, jó példát mutassanak azzal, hogy együttműködnek: nem a saját vagy valamelyik fél érdekeiért, hanem világunk érdekeiért

– mondta. Kiemelte, napjainkban a béke és az éghajlat megőrzése a legfontosabb szempont.

Különösen a fiatalok és a szegények kérik ezt tőlünk, akiknek imái a Magasságos trónjáig érnek. Az ő jövőjük és mindannyiunk jövője érdekében óvjuk a teremtést, és védjük közös otthonunkat. Éljünk békében, és mozdítsuk elő a béke ügyét!

– zárta üzenetét az egyházfő.

Magyarország is aláírta az atomenergiáról szóló nyilatkozatot

Mint arról az Index is írt, legalább 118 ország tett ígéretet szombaton Dubajban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) arra, hogy 2030-ra megháromszorozza a megújuló energiaforrások termelését a fosszilis üzemanyagok használatának visszaszorítása érdekében.

A konferencián Novák Katalin magyar köztársasági elnök is részt vett, aki több ország vezetőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott. 

A magyar köztársasági elnök eseményen tartott pénteki beszédében a család, a gyermekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség, a bolygóért való felelősségérzetnek pedig előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is.

A klímacsúcson az Egyesült Államok vezetésével több mint húsz ország közös nyilatkozatban az atomenergia-termelés kiterjesztésére szólított fel. Eszerint a globális nukleárisenergia-termelő kapacitást 2050-re kell megháromszoroznia az aláíró 22 országnak. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott.

(Borítókép: Ferenc Pápa videóüzenetet küld a az ENSZ klímaváltozási konferenciáján (COP28) kialakított vallási pavilonba 2023. december 3-án. Fotó: Vatican Media / Vatican Pool / Getty Images Hungary)

Rovatok