Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában is megbénult a közlekedés a hó miatt

2023. december 3., vasárnap 13:37

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik.

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában – adta hírül az MTI. Vilfand kijelentette, a havazás intenzitása csak éjfél után csökken. Az alacsony felhőzet, a hó és a köd miatt erősen romlanak a látási viszonyok, a széllökések sebessége megközelítheti az óránkénti 60 kilométert, ami hóátfúvásokat hoz létre az utakon.

Tájékoztatása szerint a hóréteg vastagsága a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) található meteorológiai állomásnál már most 18-19 centiméter, ami az elmúlt 30 év átlagában a szilveszterre jellemző.

A Moszkvai Állami Egyetemnél a hó 24-25 centiméteres, ami februárra jellemző érték.

Az orosz főváros közlekedési hatósága arra figyelmeztette az autósokat, hogy az 50-100 méterre csökkent látótávolság miatt kerüljék a hirtelen irányváltást, és tartsák be a sebességkorlátozást.

Az erős havazás és a hóvihar miatt minden városi mentőszolgálat folyamatos üzemben és megerősített szolgálatban működik.

A moszkvai repülőterek az erős havazás dacára rendes üzemmódban működnek. A fővárosi vasúthálózat megtisztításán mintegy 90 gép és jármű, valamint kétezer ember dolgozik. Rendkívüli hóesést jelentettek az orosz Központi Szövetségi Körzet más régióiból is.

A téli időjárás Európa-szerte tombol

A müncheni és a glasgow-i repülőterek szombat délelőtt közölték, hogy a folytatódó heves havazás miatt egyelőre nem indítanak és nem fogadnak járatokat.

Vasárnap reggel 6 órakor viszont újraindították a járatokat, azonban azt is közölték, hogy a légi közlekedésben továbbra is lesznek korlátozások. Az utasokat arra kérik, hogy utazás előtt tájékozódjanak járatuk állapotáról.

A téli időjárás közlekedési káoszt okozott Bajorországban is. A müncheni főpályaudvarról induló és oda érkező vonatjáratokat törölték. Az utasoknak Ulmban és Münchenben a vonatokon kellett tölteniük az éjszakát. A bajor fővárosban kezdetben a föld alatti szerelvények, a busz- és villamosjáratok is szüneteltek. Bajorország-szerte számos baleset történt az utakon.

Rovatok