Index Vakbarát Hírportál

Egyre több Orbán Viktor haragosa, Emmanuel Macron mentené a menthetőt

2023. december 5., kedd 11:30

A Politico brüsszeli székhelyű portál szerint Orbán Viktor egyre több uniós diplomatát haragíthat magára. Meggyőződésük, hogy a kormányfő politikai színjátékot folytat, emellett leszögezik, hogy Orbán ezúttal hajthatatlannak tűnik. A lap már az Osztrák–Magyar Monarchia újjászületését vetítette elő, ugyanis Magyarország mellett Ausztria is komoly fejfájást okoz az uniós vezetőknek Ukrajna EU-csatlakozását illetően. Emmanuel Macron francia elnök szerint még van remény, ezért hétvégére Párizsba hívta Orbánt, hogy kompromisszumra jusson vele.

Hétfőn látott napvilágot Orbán Viktor levele, amelyet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett, arra kérve, hogy az állam- és kormányfői csúcstalálkozón ne kerüljön napirendi pontra Ukrajna EU-csatlakozásának megvitatása. 

A Politico hírlevele szerint az EU nagykövetei kedden találkoznak, hogy megvitassák az állam- és kormányfői csúcstalálkozó napirendi pontjait, amelyek között szerepel Ukrajna és Moldova EU-csatlakozása. A lap egy brüsszeli tisztviselőre hivatkozva azt írja, a feltételek változatlanok, 27 tagországból 26 továbbra is támogatja az országok csatlakozását. A találkozó miatt Charles Michel megszakítja kínai útját, és a tervezettnél korábban, csütörtökön tér vissza Brüsszelbe. 

A portál egy párizsi tisztviselőre hivatkozva azt is megjegyzi, hogy Emmanuel Macron francia elnök még hisz abban, hogy kompromisszumra lehet jutni Orbán Viktorral, ezért hétvégére meghívta a magyar miniszterelnököt a francia fővárosba.

Orbán felhajtotta az ajánlatokat, hogy országa több uniós pénzhez jusson. Ez tisztán taktika, ezért is van egyfajta optimizmus, hogy sikerülhet megállapodásra jutni

– fogalmazott a diplomata.

A hírlevél arra is kitér, egy uniós ország tisztviselője politikai színjátéknak minősítette Orbán fenyegetését, és igyekezett elhárítani azt a benyomást, hogy Orbán Viktor diktálja a többi 26 ország napirendjét. Egy másik uniós diplomata szerint Orbán ezúttal hajthatatlan, amit azzal magyarázott, hogy a kormányfő világossá tette, akkor sem enged Ukrajna csatlakozásának kérdésében, ha több uniós forrást kap. 

A lap emellett az Osztrák–Magyar Monarchia újjászületését is vizionálja.

 Mindez persze csak annyiban igaz, hogy Ausztria is feltételeket szab, szerintük ugyanis csak akkor kezdődjenek meg a tárgyalások, ha Bosznia-Hercegovinával is megteszik ezt. Több tisztviselő és diplomata szerint ez lényegében azt jelenti, hogy Ausztria ellenzi Ukrajna csatlakozását, tekintettel arra, hogy Bosznia nem áll készen, és az ottani politikai vezetés valóban eltávolodik az uniós normáktól.

Rovatok