Index Vakbarát Hírportál

Putyin emberei megálmodták, így jöhet létre újra az Osztrák–Magyar Monarchia

2023. december 6., szerda 10:24

Az orosz állami tv-ben már megálmodták, hogyan jöhetne létre ismét az Osztrák–Magyar Monarchia. Ez persze erősen feltételes, és felvet számos kérdést. Első feltétele az lenne, hogy Oroszország megnyeri az ukrajnai háborút, ami jelenleg még igen távolinak tűnik. Az is kérdéses, hogy az oroszok által megálmodott monarchiának mennyire akarna részese lenni például a névadó Ausztria vagy az Orbán Viktor vezette Magyarország. A kormány tagjai sokszor hangsúlyozzák, hogy nem támogatják Oroszországot, noha az élet olykor mást bizonyít.

Vlagyimir Szolovjov, a Kreml által támogatott média egyik legismertebb alakja és vendége a Rosszija 1 tv-csatorna egyik műsorában vetette fel az ötletet, hogy az orosz hatóságok hozzanak létre egy új birodalmat Európában:

élesszék újra az Osztrák–Magyar Monarchiát.

„Mi, mint egy katonai-tudományos társadalom, a győzelmünk után a jövő Európájára tekintünk előre. Vegyük sorba: van egy szép ország, Ausztria, látszólag semleges; ott van Szlovákia, ami azt mondta, kényelmetlenül érzi magát a háborúzó Ukrajna közelében, és igyekszik kimaradni a konfliktusból. Így van ezzel Magyarország is, illetve ott van még a volt Jugoszlávia is” – vetette fel a műsor egyik vendége, akit még a Newsweeknek sem sikerült azonosítania.

Az illető szerint létre kéne hozni egy semleges területet Közép-Európában, egy új Osztrák–Magyar Monarchiát. Szolovjov helyeslően vágott közbe, hangot adva vágyának, hogy már régóta arra várt, hogy ezt valaki kimondja. Putyin emberei szerint ez a terület Lengyelországtól a Földközi-tengerig, a Balkánig tartana, majd fontosnak érezték hangsúlyozni, hogy Oroszország nem intézne támadást a monarchia ellen.

Szolovjov biztosítékot is ígért erre, hangsúlyozva, hogy az orosz katonákat küldenék a terület megvédésére.

Rövid időn belül már a második alkalommal reppent fel a nemzetközi sajtóban az Osztrák–Magyar Monarchia létrejöttének lehetősége. Először persze nem ilyen vérmes szándékokkal, mindössze annyiról van szó, hogy Magyarország mellett Ausztria is feltételekhez kötné Ukrajna európai uniós csatlakozását.

Az osztrákok szerint csak akkor kezdődjenek meg az erről szóló tárgyalások, ha Bosznia-Hercegovinával is megteszik ezt. Több tisztviselő és diplomata szerint ez lényegében azt jelenti, hogy Ausztria ellenzi Ukrajna csatlakozását, tekintettel arra, hogy Bosznia nem áll készen, és az ottani politikai vezetés valóban eltávolodik az uniós normáktól.

Rovatok