Index Vakbarát Hírportál

A német alkancellárt is átverték az orosz telefonbetyárok

2023. december 7., csütörtök 21:17

Angela Merkel, Giorgia Meloni, Henry Kissinger, Elton John és most újabban Robert Habeck, mindannyiukban az a közös, hogy átverték őket az orosz trollok. Most Németország alkancellárjára esett áldozatául a dezinformációra szakosodott duónak, Wowannak és Lexusnak.

A híres orosz duó, Wowan és Lexus egy álhívásban próbálta meg rávenni a minap Robert Habecket, a német alkancellárt, hogy olyan nyilatkozatot tegyen, amelyben Ukrajnát bírálja.

A szövetségi gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a telefonáló az Afrikai Unió képviselőjének adta ki magát. Hozzátették, hogy bizalmas információk nem hangzottak el a beszélgetésben, ami ráadásul többször is megszakadt, így nem jöhetett létre koherens beszélgetés.

A telefonhívásból végül egy négyperces hangfelvétel került ki a közösségi médiára, amelyen Habeck arról beszélt, hogy Ukrajnát az orosz támadások ellenére segíteni kell gabonája exportjában.

Nem sokkal a hívás után a minisztérium közölte, hogy információkat kapott a német titkosszolgálatoktól, amelyek rámutattak arra, hogy a hívó személyazonossága hamis volt.

A két, dezinformációra szakosodott telefonbetyár rendszeresen próbálja átverni a nyugati politikusokat és az üzleti élet képviselőit tréfás telefonhívásaikkal, ukrán politikusnak vagy – mint Habeck esetében – az Afrikai Unió tagjainak adva ki magukat. A telefonhívásokat rögzítik, majd közzéteszik a közösségi médiában – írja a ZDF.

Elton Johnt is megviccelték

Ami viccnek tűnik, annak egyértelmű politikai célja van: mindig az, hogy olyan nyilatkozatokat csaljanak ki hívásaik áldozataiból, amelyek negatív színben tüntetik fel Ukrajnát vagy a nyugati államokat.

A művésznevek mögött a 36 éves Alekszej Sztoljarov, alias Lexus és a 37 éves Vlagyimir Kuznyecov, alias Vovan áll. 2014 óta dolgoznak együtt, és bár az együttműködés előtt elsősorban Oroszországon belüli hívásokkal szereztek hírnevet maguknak, azóta kiterjesztették telefonos „csínytevéseiket” – először Ukrajnára és Törökországra –, amelyeknek még Elton John is áldozatul esett.

Jelenleg elsősorban nyugati döntéshozókat vesznek célba. Az orosz hatalmi apparátus készségesen hagyja őket érvényesülni – részben azért, mert maga a Kreml sosem volt célpont.

Wowan és Lexus tagadja, hogy közvetlenül a Kremltől kapják a megbízásokat, és egy korábbi interjúban elmondták, hogy nem dolgoznak senkinek, csak azt teszik, amihez éppen kedvük van. Egy másik interjúban viszont elismerték, hogy mindketten a Gazprom orosz állami vállalat egyik leányvállalatától kapnak fizetést, és azt sem titkolják, hogy álhívásaikban orosz érdekeket képviselnek.

(Borítókép: Robert Habeck. Fotó: Annegret Hilse / Reuters)

Rovatok