Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Sikerült megfúrni az EP őrült jogosítványtervét

2023. december 7., csütörtök 13:11

Az Európai Parlament elé került szakbizottsági jelentéstervezet a B kategóriás jogosítvány felosztását javasolja B és B+ kategóriákra, ami számos korlátozást és jelentős anyagi terhet is jelentene a B kategóriás jogosítvány birtokosainak. Azonban Ujhelyi István EP-képviselő szerint sikerült ezt a tervezetet megakadályozni.

Sikerült megakadályozni az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságában (TRAN) azt „az eredeti formájában teljesen megalapozatlan, egyenesen őrült javaslattervezetet, amely kétfelé osztotta volna a jelenlegi B kategóriás jogosítvány intézményét” – olvasható Ujhelyi István közleményében.

Szakbizottsági szinten – a többek között általa, a testület alelnökeként szervezett ellenállásnak is köszönhetően – egyelőre sikerült megfúrni a javaslatot: a B+ jogosítvány intézménye a mai testületi szavazás során kikerült a végső kompromisszumos csomagból. 

Mint emlékezetes, sokak felháborodását és értetlenségét váltotta ki az a TRAN-szakbizottság elé került javaslat, amely kétfelé osztotta volna a jelenlegi B kategóriás jogosítvány intézményét a biztonság növelése érdekében.

Az eredeti javaslat szerint a jövőben B és B+ típusú jogosítványok lehettek volna, előbbivel csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetett volna maximum közlekedni, ha 130 kilométer per órával akart volna bárki autózni, ahhoz már B+ kategóriára lett volna szüksége.

A szakbizottság elnökének javaslatát bár józan szándék vezérelte, teljes tévedés volt ebben a formájában – ezt már a beterjesztés napján világossá tettem a testület tagjai számára is

– írták a közleményben.

Tényszerű és fontos kiindulási pont szerinte, hogy az Európai Unióban csökkenteni kell a halálos kimenetelű közúti balesetek számát, és növelni a közlekedésbiztonságot. Tényként kezeli Ujhelyi, hogy a közúti balesetek harminc százaléka megelőzhető lenne, ha mindenki betartaná a sebességkorlátozásokat, de ehhez szerinte nem kétféle jogosítvány bevezetése kell, hanem a visszatartó eszközök hatékony érvényesítése.

Rovatok