Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk: Azonnal ki kell rúgni a Disney vezetőjét

2023. december 8., péntek 18:03

Elon Musk szerint a Disney-főnököt, Bob Igert azonnal ki kellene rúgni. „Walt Disney forog a sírjában amiatt, amit Bob tett a cégével” – fogalmazott Elon Musk, akit az idegesíthetett fel, hogy a Disney nem hirdet közösségi oldalán, az X-en (korábbi Twitter).

Alig egy héttel azután történt az incidens, hogy azt mondta a korábban Twitter néven ismert platformjának reklámbojkottjához csatlakozó vállalatoknak Musk, hogy „B*sszák meg magukat”. Ugyanis néhány cég az antiszemitizmus miatti aggodalmak okán szüneteltette a hirdetéseket az X-en.

Iger alig több mint egy évvel ezelőtt tért vissza – nyugdíjából – a Disney-hez, hogy átvezesse azt a viharos időkön, amikor a részvényárfolyam zuhant, és a Disney+ streaming szolgáltatás pedig veszteséges volt – írja a BBC.

Úgy tűnt, hogy egy csütörtöki bejegyzésében Musk utalást tett néhány Disney-cég közelmúltbeli gyenge kasszasikerére, mondván: Iger „több bombát dobott le, mint egy B-52-es”. A multimilliárdos azzal is vádolta a Disneyt, hogy más olyan közösségimédia-platformokon is hirdettek, amelyen ellentmondásos anyagokat engedtek megjelenni. 

Múlt héten egy New York-i rendezvényen Musk egy káromkodásokkal teli kirohanásban az X-et elhagyó hirdetőket szidta, és arra figyelmeztetett, hogy megölik a közösségimédia-platformot. Azzal is vádolta a cégeket – köztük a Disney-t, az Apple-t és a Comcastet, amelyek szüneteltették a hirdetéseket az X-en – hogy zsarolni próbálják őt.

Musk Izraelbe látogatott, miután a múlt hónapban személyesen támogatott egy antiszemita összeesküvés-elméletet. Tagadta, hogy a poszt antiszemita lett volna, de bocsánatot kért, mondván, hogy talán ez volt a „leghülyébb” dolog, amit valaha is megosztott az interneten.

Sok hirdető azonban már korábban úgy döntött, hogy máshol költi el a pénzét.

Júliusban Musk az X-en közzétett bejegyzésében elismerte, hogy a hirdetési bevételek 50 százalékkal csökkentek. A közösségi média jelenléte más vállalatai, köztük a Tesla számára is gondot okozott.

2018-ban Musk és az elektromos autógyár 40 millió dollárt fizetett azért, hogy rendezze a vádakat, miszerint becsapta a befektetőket egy olyan poszttal, amelyben azt állította, hogy „biztosította a finanszírozást” a tőzsdén jegyzett cég megvásárlására és magánkézbe vételére.

A pénzügyi szabályozókkal kötött egyezség részeként Musk beleegyezett abba, hogy a Tesla nagyobb felügyeletet gyakorol a céggel kapcsolatos közösségi médiás bejegyzései felett.

Azóta többször is megpróbált véget vetni az értékpapír- és tőzsdefelügyelettel kötött egyezségnek, mondván, hogy az sérti a szólásszabadsághoz való alkotmányos jogát, és a hatalom túllépését jelenti. Csütörtökön ezt a fellebbezést az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé vitte, arra kérve a testületet, hogy döntsön az ügyben.

(Borítókép: Elon Musk 2023. november 29-én. Fotó: Slaven Vlasic / Getty Images Hungary)

Rovatok