Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás reagált elsőként az új ukrán nyelvtörvényre

2023. december 9., szombat 21:14

Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebook-oldalán reagált arra, hogy az ukrán parlament megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását. Ez a lépés pedig nagyon fontos mérföldkő lehet Ukrajna uniós csatlakozásának ügyében.

Pénteken az ukrán parlament megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását, amellyel a magyar kormánynak is tettek egy gesztust. Ez alapján úgy tűnhetett, hogy a magyar kormány egyik nagy ütőkártyáját semmisíthették meg, de Menczer Tamás posztjából nem így tűnik.

Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték el elvenni a magyar közösség jogait, azóta folyamatos a jogfosztás. Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, az azonban már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától. Ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követjük a végrehajtást

– közölte Menczer Tamás külügyi államtitkár.

Az oktatási törvény 2017 őszén történt elfogadásaMagyarországgal való kapcsolatokban válságot váltott ki.Ezenkívül más uniós államok és a Velencei Bizottság részéről is érkeztek észrevételek. A törvény valóban nem volt tökéletes az oktatás nyelvi részében, és az elfogadás folyamata tovább növelte a problémákat, mivel 2017-ben a kisebbségek képviselőivel kötött megállapodások megsértésével fogadták el, akikkel a Tanács és a kormányok korábban konzultáltak.

A magyar kormány Ukrajna uniós csatlakozását a törvényre hivatkozva nem támogatta, mert az országban a magyar kisebbség jogait csorbítják. A miniszterelnök az utóbbi napokban ennek nyomatékot is adott, ami miatt Emmanuel Macron francia elnök Párizsba hívta tárgyalni

Rovatok