Index Vakbarát Hírportál

Fideszes politikusokkal és szakértőkkel tárgyalhatnak Ukrajnáról az amerikai republikánusok

2023. december 10., vasárnap 15:21

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a szövetségesei zárt ajtós találkozót tartanak a republikánusokkal Washingtonban, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését szorgalmazzák – értesült a The Guardian.

A The Guardian szerint Ugrósdy Márton, a miniszterelnök politikai igazgatóságának helyettes államtitkára és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, valamint a washingtoni magyar nagykövetség tagjai hétfőn érkeznek meg a konzervatív Heritage Foundation agytröszt által szervezett kétnapos rendezvényre. Később mindkettejük neve kikerült a brit lap cikkéből, helyettük a „magyar Külügyi Intézet tagjai” kifejezés került a cikkbe.

Az első napon panelbeszélgetések lesznek az ukrajnai háborúról, valamint olyan témákról, mint a transzatlanti kultúrháborúk. Olyan vendégeket várnak, mint Kelley Currie, Donald Trump egykori elnök volt nagykövete és Ernyei Magor, a magyarországi CPAC-konferenciát is (Conservative Political Action Conference) szervező intézet, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója.

Egy republikánus forrás szerint a résztvevők közül néhányan, köztük a kongresszus republikánus tagjai meghívást kaptak a másnapi, zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra.

A találkozóra az Ukrajna jövőjéről folyó feszült washingtoni vita hátterében kerül sor. A múlt héten a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy a kongresszus fellépése nélkül az év végére elfogynak a Kijev számára további fegyverek és felszerelések vásárlására szánt pénzek. 

Egy, a magyar nagykövetséghez közel álló diplomáciai forrás a lapnak elmondta:

Orbán Viktor bízik abban, hogy az ukrajnai támogatás nem fog átmenni a kongresszusban. Ezért próbálja megakadályozni az EU-s segítséget is.

Orbán Viktor gyakran szót emel az orosz invázióval szemben Ukrajnának nyújtandó segélyek miatt. A magyar miniszterelnök nemrégiben arról beszélt, hogy Ukrajna európai uniós (EU) tagságát vegyék le az Európai Tanács decemberi ülésének napirendjéről. 

A Heritage Foundation vezeti a Project 2025 nevű, a következő konzervatív elnöki kormányzásra készülő koalíciót, és az elmúlt hónapokban a brit konzervatív párt vezető tagjai, Liz Truss és Iain Duncan Smith tartottak náluk beszédet.

A kutatóintézet az Ukrajnának nyújtott amerikai segítség hangos ellenzője volt. Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute thinktank vezető munkatársa elmondta:

A washingtoni magyar nagykövetség nagyon aktív volt az utóbbi időben, és megpróbálta helyreállítani és erősíteni a republikánusokkal való kapcsolatokat, ahol ez helyénvaló. Azért sem meglepő, hogy a Heritage a helyszíne ezeknek a megbeszéléseknek, mert különböznek a többi washingtoni thinktanktől: pártosabbak, és a finanszírozási modelljük nagymértékben átfedésben van a Trump-bázissal.

Rohac szerint azonban az egyes republikánusokkal való jó kapcsolatai ellenére „nem valószínű”, hogy Orbán Viktornak bármilyen befolyása lenne az Ukrajnának nyújtott amerikai finanszírozásra.

Az ügyben kerestük Ugrósdy Mártont. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Rovatok