Index Vakbarát Hírportál

Bizarr, foszforeszkáló zöld lett a velencei csatorna vize

2023. december 10., vasárnap 14:33

Órákig méregzöld volt a Canal Grande vize a Rialto hídnál szombaton. Az akciót olasz környezetvédelmi aktivisták vállalták magukra.

Velencében az Extinction Rebellion környezetvédelmi aktivistái tiltakoztak szombaton – írja a Reuters.

A demonstrálók vegyi festéket öntöttek a velencei csatornába, amitől méregzölddé változott a Canal Grande vize. Az aktivisták a Rialto hídnál egy transzparenst is kitűztek, amelyen kifogásolták, hogy az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) nem történt előrelépés. 

Az Extinction Rebellion csoportja szerint a zöld színt a fluoreszcein nevű, szintetikusan előállított szerves vegyület okozta, amelyet ártalmatlannak neveztek. A víz néhány óra elteltével eredeti állapotára változik vissza – tették hozzá.

Luigi Brugnaro velencei polgármester elítélte az aktivistákat, akiket „ökovandáloknak” nevezett. Az olasz hatóságokat arra kérte, hogy büntessék meg a tetteseket. 

A tüntetés idejére szombaton leállították a hajóforgalmat a Canal Grandén, emellett biztonsági okokból a csatorna vizét is ellenőrizték.

Idén májusban szintén zöldre változott a Canal Grande vize. Az elszíneződése miatt környezetvédelmi aktivisták ellen nyomozott a rendőrség. 

Olaszországban az utóbbi időben számos műemléket festettek be a környezetvédők. Korábban faszénkorommal színezték feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva. 

Rovatok