Index Vakbarát Hírportál

Guy Verhofstadt szerint ideje megvonni Orbán Viktor szavazati jogát

2023. december 11., hétfő 17:03

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő hétfőn az X-en bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Szerinte a magyar kormányfő tönkreteszi az európai integrációt és a demokráciát, ezért ideje megvonni a szavazati jogát.

Az európai politikusok egyre bosszúsabbak Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos vétója miatt, emellett a visszatartott uniós források felszabadítását is a magyar miniszterelnök „zsarolásához” kötik.

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő mindezek miatt már többször is bírálta Orbánt és a magyar kormányt. A képviselő szerdán az X-en tett közzé egy bejegyzést, miszerint Ukrajna támogatását a szokásos EU-s finanszírozáson kívül kell segítenünk, és egy háborús kötvényt kell létrehozni, melyet Orbán nem vétózhat meg. Mint írja,

így nem tud minket zsarolni, hogy csökkentse az EU-s finanszírozás jogállamisági feltételeit.

Egy nappal később azt írta a platformon, hogy egyre több jel utal arra, hogy az Európai Bizottság feloldja a 10 milliárdot Magyarország számára.

Tehát Orbán zsarolása működik. Botrányos! Legfőbb ideje véget vetni a vétónak!

– fogalmazta meg Verhofstadt.

Majd egy későbbi posztjában ismét bírálatot fogalmazott meg, mivel pénteken a Politico egyik cikke szerint a magyar kormányfő „a világ egyik legkorruptabb országának” nevezte Ukrajnát, melyre azt írta, hogy „csak Magyarország után”.

Hétfőn pedig azt írta meg a közösségi oldalán, hogy ideje megvonni Orbántól a szavazati jogát, mivel tönkreteszi az európai integrációt és a demokráciát.

Egy erős vezető harcol a demokráciáért, egy gyáva tönkreteszi azt. Nem hagyhatjuk, hogy Orbán tönkretegye az európai integrációt. Ideje, hogy az Európai Tanács megvonja tőle a szavazati jogát

– olvasható a bejegyzésben.

Rovatok