Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán fronton harcoló férjeiket, barátjaikat követelik vissza az orosz nők

2023. december 11., hétfő 20:02

Egyre több orosz nő követeli vissza férjét, fivérét, fiát az ukrán frontról; azokat, akiket Putyin elnök tavaly szeptemberi rendelete után mozgósítottak.

Egyikük Maria Andrejeva, akinek a férje több mint egy éve harcol Ukrajnában. Azóta csak két pihenőre kapott engedélyt, és csak rövid időre térhetett haza feleségéhez és kislányához. Hitvese szerint ez nagyon kevés egy háborúban harcoló katona számára.

„Azt akarjuk, szereljék le őket, hogy végleg hazatérhessenek” – a 34 éves nő nem csak a saját nevében beszélt. Úgy véli: a mozgósított katonák az eltelt egy évben minden tőlük telhetőt megtettek a hazáért, „sőt még többet is”.

„Nemcsak azért küzdök, hogy a lányomnak apja legyen, hanem a saját házasságomért is” – mondta a nő a Reuters tudósítójának.

A nők mozgalommá erősödött követelése egyre kényesebb ügy a Kreml számára.

Ennek ellenére az orosz elnök épp a napokban rendelte el a hadsereg állományának 15 százalékos növelését. Az Orosz Föderáció fegyveres erőiben a jövőben 2,2 millióan fognak szolgálni, a 170 ezres bővítés után pedig a katonák száma eléri az 1,32 milliót.

Moszkva közvetlenül az Ukrajna ellen indított támadás előtt 170-190 ezer katonát állomásoztatott a határon. Tavaly szeptember óta nem tudni, hányan estek el közülük. Akkor Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta: 5937 katona vesztette életét a háborúban. A minisztérium azóta sem frissítette a gyászos adatokat.

A nyugati hírszerzés a hivatalos orosz adatoknál sokkal magasabbra becsüli az áldozatok számát. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma idén októberben közölte: Oroszország 2022 februárja óta valószínűleg 150-190 ezres veszteséget könyvelt el, azaz ennyien haltak meg vagy szereztek maradandó sérülést.

Ez nagyjából megfelel annak a számnak, ahányan a háborúba indultak.

Oroszország a nyugati országoknál nagyobb áldozatokra hajlandó. Ezzel azonban nem tudnak megbékélni a feleségek, nővérek és anyák, azzal pedig kiváltképp nem, hogy miközben sokan harcolnak a fronton, még több katonaköteles otthon marad.

Süket fülek

Túl korai felmérni a tiltakozó nők erejét egy olyan társadalomban, amely a hatalom szerint egyként támogatja a háborút – Putyin szavaival élve: a különleges katonai műveletet.

A kérdésre, hogy milyen veszélyekkel jár a háború ellen szónokolni, Andrejeva azt mondta: „többé nem ijesztő, mert a helyzet tűrhetetlen”. Csak annyit kért az újságíróktól: ne azonosítsák férjét.

Miután az orosz elnök tavaly szeptemberben háromszázezer tartalékos mozgósítását rendelte el, a fiatalok tömegesen menekültek el Oroszországból.

Ezek után szerződéses katonákat toboroztak magas illetménnyel csábítva. Oroszország több mint 450 ezer szerződéses katonát alkalmazott – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, és ezzel tetemes számbeli fölényre tett szert Ukrajnával szemben.

Ezzel párhuzamosan a mozgósítottak hazarendelésére kezdeményezett petíciók süket fülekre találtak – mondja Andrejeva, aki hozzátette: a válasz elmaradása arra késztette őket, hogy többé ne viselkedjenek „aranyos lányok” módjára. Kezdetben „lojálisak voltunk”, de megváltoztunk, amikor láttuk, hogy bánnak velünk, hogyan bánnak férjeinkkel – magyarázta.

Egyenlőtlen teher

A belengetett tüntetéseiket nem engedélyezték. Azzal vádolják őket, hogy nyugati disszidensek és ellenzéki pártok támogatják őket. „Alaptalan rágalmazás” – reagált Andrejeva.

Az Engedjétek őket haza elnevezésű Telegram-csoportjának huszonháromezer követője van.

Ketten közülük egy képviselőt bombázták kellemetlen kérdéseikkel azzal kapcsolatban, mikor kapják vissza férjeiket. Vitalij Milonov a hazaszeretetre hivatkozva próbálta elterelni a lényeget, az egyik nő azonban félbeszakította:

„Mindannyian oroszok vagyunk. A kérdés azonban az: mikor szerelik le a mozgósítottakat?”

„Győzni fogunk...” – folytatta rendületlenül a törvényhozó, a nő azonban gunyorosan ismét a szavába vágott:

„Ó, ezt már hallottuk.”

Andrejevát és társait az egyenlőtlen teherviselés felettébb zavarja. Miközben Moszkvában a pazar éttermekben finom borokkal és szarvasgombával készülnek az ünnepekre, mások a lövészárkokban jéggé dermednek.

A lakosság egy százaléka vállalja a háború teljes terhét. A többiek újévre készülnek és szórakoznak

– panaszolta Maria Andrejeva.

(Borítókép: Orosz nő az elesett fia sírja felett Yefremov város temetőjében 2023. március 23-án. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)

Rovatok