Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor után Joe Bidennel tárgyal Volodimir Zelenszkij

2023. december 11., hétfő 06:41

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt kedden. Zelenszkij látogatásának apropója, hogy a kongresszusban elakadtak az újabb ukrajnai gyorssegélyekről szóló tárgyalások.

Volodimir Zelenszkij az ukrajnai háború kezdete óta harmadik washingtoni látogatására készül – jelentette be vasárnap a Fehér Ház.

A találkozó előzménye, hogy az amerikai kongresszus nem jutott közelebb a megállapodáshoz, amely a bevándorlási és határpolitikai változtatásokat a sürgősségi segélycsomaghoz kötné, finanszírozást nyújtva Ukrajnának és Izraelnek, mielőtt a törvényhozók hazamennének az ünnepekre – írja a CNN.

Az ukrán elnököt Chuck Schumer többségi vezető és Mitch McConnell republikánus vezető hívta meg, hogy kedd reggel beszéljen a szenátus ülésén. Zelenszkij Mike Johnson képviselőházi elnökkel is találkozik.

A találkozó célja, hogy „az Egyesült Államok aláhúzza rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása mellett” – áll Karine Jean-Pierre sajtótitkár közleményében.

A vezetők megvitatják Ukrajna sürgős szükségleteit és az Egyesült Államok folyamatos támogatásának fontosságát ebben a kritikus pillanatban

– tette hozzá.

Zelenszkij és Biden a következő évre vonatkozó védelmi együttműködési törekvéseket is megvitatják a találkozón, beleértve a fegyverek és légvédelmi rendszerek gyártására irányuló közös projekteket.

Mint a minap beszámoltunk róla, az ukrán elnök vasárnap Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt az újonnan megválasztott Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén.

Rovatok