Index Vakbarát Hírportál

Furcsa körülmények között tárgyalt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij

2023. december 10., vasárnap 19:39

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rövid megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az újonnan megválasztott Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén tett látogatásán.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az argentin parlamentben a vendégpáholyban beszélgettek, miután beiktatták az új argentin elnököt, Javier Mileit. A beszélgetésükről készült felvételeket az argentin szenátus hivatalos YouTube-csatornája mutatta be – írja a European Pravda.

Az ukrán elnöki hivatal egyelőre nem kommentálja a Zelenszkij és Orbán közötti kommunikáció részleteit, de a magyar kormány részéről az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta:

Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Az esetről több videó is felkerült az X-re, ezeken látható, hogy bár higgadtan, de vitatkozott egymással a két vezető. Mint ismeretes, Volodimir Zelenszkij már Argentínából beszélt telefonon Emmanuel Macron francia elnökkel, aki pénteken Párizsban fogadta Orbánt.

Miután Volodimir Zelenszkijt 2019-ben elnökké választották, a két vezető csak rövid ideig találkozott egymással. Az ukrán elnök teljes körű találkozót ajánlott fel a magyar kormányfőnek, de erre nem került sor, pedig Kijev az esetleges találkozót lehetőségnek tekintette arra, hogy új lapot nyisson a két állam kapcsolatában.

Az orosz invázió kezdete után a Kijev és Budapest közötti, amúgy is feszült viszony tovább romlott. Orbán Viktor többször kijelentette, hogy nem hisz Ukrajna győzelmében.

Idén februárban Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának keretében rövid beszélgetést folytatott, az ukrán elnök meghívta a magyar kormányfőt, hogy látogasson el Kijevbe, de eredménytelenül – noha az uniós vezetők többsége legalább egyszer vagy többször járt Ukrajnában, hogy kifejezze támogatását.

A mostani találkozóra annak hátterében került sor, hogy Orbán Viktor nem kívánja támogatni a december 14–15-i brüsszeli EU-csúcstalálkozó döntését az európai uniós csatlakozásról szóló ukrán tárgyalások megkezdéséről és Kijev további pénzügyi és katonai támogatásáról.

Közben a The Guardian értesülései szerint Magyarország miniszterelnökének a szövetségesei zárt ajtós találkozót tartanak a republikánusokkal Washingtonban, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését szorgalmazzák. Ezen részt vesz a hírek szerint Ugrósdy Márton, a miniszterelnök politikai igazgatóságának helyettes államtitkára és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor Argentínában 2023. december 10-én. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters)

Rovatok