Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták Orbán Viktor láncfűrészes harcostársát, aki öleléssel fogadta Zelenszkijt

2023. december 10., vasárnap 18:39

Vasárnap iktatták be Argentína legújabb elnökét, akit Donald Trumphoz és Jair Bolsonaróhoz szoktak hasonlítani. A beiktatáson több ország vezetője is részt vett, például Orbán Viktor magyar miniszterelnök vagy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Javier Milei, új argentin elnök átvette az államfői hatalmat jelképező pálcát elődjétől, Alberto Fernandeztől beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én.

Milei A Szabadság Előretör nevű párt jelöltjeként győzött az argentin elnökválasztás novemberi második fordulójában. A választásokon a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sergio Massa gazdasági miniszter 44 százalékot kapott.

A kampányában gazdasági sokkterápiát ígérő, 53 éves, közgazdászként végzett, a politikába „kívülről érkező” Milei győzelmét helyszíni beszámolók szerint tűzijátékokkal és utcai zenével ünnepelték támogatói Buenos Airesben.

Orbán Viktor legújabb harcostársa

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsból Buenos Airesbe utazott tovább, ahol részt vett Argentína új elnöke, Javier Milei ünnepélyes beiktatásán. Kétnapos programja idején a magyar miniszterelnök több kétoldalú tárgyalást is folytat, köztük Brazília korábbi elnökével, Jair Bolsonaróval külön is egyeztetett.

Orbán Viktor az új argentin elnökkel való tárgyalásán személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

A felek emellett egyeztettek a magyar–argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.

Nem csak a magyar kormányfő látogatott el Dél-Amerikába

Nemcsak Orbán Viktor, de Volodimir Zelenszkij is részt vett az új argentin elnök beiktatásán. Az ukrán elnök később elárulta, hogy találkozott uruguayi kollégájával, Luis Lacalle Pouval, hogy megköszönje az országnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatását. Javier Milei a ceremónián öleléssel fogadta az ukrán elnököt.

Az ukrán sajtó feltételezései szerint Javier Milei argentin elnök beiktatása jó ürügyet jelenthet Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójára, amelynek célja, hogy rendezzék nézeteltéréseiket Ukrajna európai uniós csatlakozását illetően.

Közben a The Guardian értesülései szerint Magyarország miniszterelnökének a szövetségesei zárt ajtós találkozót tartanak a republikánusokkal Washingtonban, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését szorgalmazzák. Ezen részt vesz a hírek szerint Ugrósdy Márton, a miniszterelnök politikai igazgatóságának helyettes államtitkára és Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is.

Emellett VI. Fülöp spanyol király is ellátogatott Buenos Airesbe az új argentin elnök beiktatására. Ugyanígy tett Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök is.

A The Washington Post szerint Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta tanácsadóinak, hogy szívesen részt venne a beiktatáson, de „logisztikai akadályok miatt a látogatás valószínűtlen” – közölte két, az ügyet ismerő személy, aki névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott.

Rovatok