Index Vakbarát Hírportál

Azon dolgoznak az ukránok, hogy Orbán és Zelenszkij már most leüljön tárgyalni

2023. december 10., vasárnap 13:21

Nemcsak Orbán Viktor, de a hírek szerint Volodimir Zelenszkij is részt vesz az új argentin elnök beiktatásán. Az ukrán sajtó és az elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak szerint is létrejöhet egy Orbán–Zelenszkij-találkozó Argentínában, ahol a két vezető megvitathatja Ukrajna európai uniós csatlakozásának kérdését.

Az ukrán sajtó feltételezései szerint Javier Milei agrentin elnök beiktatása jó ürügyet jelenthet Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójához, amelynek célja, hogy rendezzék nézeteltéréseiket Ukrajna európai uniós csatlakozását illetően.

Zelenszkij kabinetfőnöke, Andrij Jermak a héten azt ígérte, megpróbál megfelelő időpontot találni az ukrán elnök és Orbán találkozójára – írja a South China Morning Post.

Orbánék nem szeretnék, ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz

A magyar kormány már jó ideje tiltakozik az ellen, hogy a háborúban álló Ukrajna csatlakozhasson az Európai Unióhoz. A miniszterelnök ennek az utóbbi időben több ízben is hangot adott. Orbán hétfőn levelet címzett Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, arra kérve őt, hogy az állam- és kormányfői csúcstalálkozón ne kerüljön napirendre Ukrajna EU-csatlakozásának megvitatása.

Ez volt Orbán Viktor második kísérlete, hogy rákényszerítse az EU Tanácsának vezetőjét, gondolja át Ukrajna csatlakozásának támogatását. Korábbi levelében egy Ukrajnáról szóló „stratégiai megbeszélés” összehívását követelte Charles Micheltől. Orbán Viktor azt is szóvá tette a levélben, hogy az Ukrajnának szánt európai támogatások ügye attól is függ, hogy Washington folytatja-e Ukrajna támogatását.

Emellett legutóbbi, Kossuth rádiós beszélgetése alkalmával is nyomatékosította, hogy a tárgyalásokat nem szabad megkezdeni. „Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal” – fogalmazott Orbán Viktor.

Macron próbálta menteni a menthetőt

A helyzetet Emmanuel Macron francia elnök igyekezett megoldani, aki Párizsba invitálta magyar kollégáját abban a hitben, hogy kompromisszumra lehet jutni Orbán Viktorral. A találkozón a két vezető az Ukrajnának nyújtott európai támogatás aspektusait, a közel-keleti helyzetet, a bővítéssel és az Európai Unió reformjával kapcsolatos kérdéseket, az EU biztonsági és védelmi ügyeit, valamint a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret felülvizsgálatát is megvitatta.

Argentínában létrejöhet az Orbán–Zelenszkij-találkozó

A kormányfő Párizsból Buenos Airesbe repült tovább, hogy részt vegyen az argentin elnök beiktatásán, és ha hinni lehet az ukrán forrásoknak, akkor nem csak ezért repült Dél-Amerikába. A beiktatáson ugyanis részt vesz VI. Fülöp spanyol király, több dél-amerikai államfő és – a hírek szerint – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Ha létrejön az Orbán–Zelenszkij-találkozó, akár még ma eldőlhet Ukrajna uniós jövője.

Kijev csatlakozása már csak azért is tűnik reálisabbnak, mint a hét elején, mert pénteken az ukrán parlament megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását. Ez volt a magyar kormány egyik érve, amire hivatkozva gátolták az ukránok csatlakozását.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én.  Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok