Index Vakbarát Hírportál

Olyat kérnek Orbán Viktortól a kárpátaljai magyarok, amiről a kormány hallani sem akar

2023. december 12., kedd 06:58

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyílt levélben fordult Orbán Viktor magyar kormányfőhöz, melyben nyomatékosan kérik, támogassa Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz.

A szervezet közösségi oldalán közzétett nyílt levelében az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló – december 14–15-re tervezett – tárgyalások megkezdéséről szóló döntés támogatását kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Ukrajna uniós csatlakozása mellett a szervezet azzal érvel, hogy az ország „az elmúlt évben jelentős előrelépést mutatott az Európai Bizottság nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó ajánlásainak végrehajtásában”.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a levélben reményét fejezte ki, hogy az említett törvényben elfogadott norma mindegyike beépül az ukrán jogalkotásba, figyelembe véve a kárpátaljai magyarság társadalmi szervezeteinek ajánlásait.

Ez a lépés fontos, hogy megerősítse Ukrajna elkötelezettségét a különböző nemzetiségű emberek jogainak megerősítése iránt az egész országban és különösen Kárpátalján

– írja a szervezet, hozzátéve, hogy meglátásuk szerint Ukrajna kiérdemelte az európai integrációt, egyúttal határozottan felszólítják az uniós tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák az ukrán csatlakozást.

„Hisszük, ha látjuk”

Mint beszámoltunk róla az Indexen, vasárnap az uniós nagykövetek tanácskozásán sem sikerült közelíteni az álláspontokat Magyarország és a tagállamok között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatások és a csatlakozási tárgyalások megkezdésének ügyében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy az integrációs szabályok által körülírt folyamat, és az EU egységének fenntartásával járó előkészítés után van csak lehetőség bármilyen döntésre. Hozzátette, hogy a megkívánt feltételek Ukrajna esetében nem állnak fenn.

A kárpátaljai magyarok ukrajnai helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a kárpátaljai magyar szervezetekkel közösen elemzik az ukrán kisebbségi törvényt, az azonban már most látszik, hogy az nem adja vissza a 2015 óta fokozatosan megvont jogokat.

Tartanánk magunkat a magyar bölcsességhez, hogy hisszük, ha látjuk. Itt egy elfogadott szövegről van szó, hogy ennek a végrehajtása hogyan fog kinézni, még senki se tudja

– mondta a tárcavezető.

Rovatok