Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök indulatos beszédet mondott Vlagyimir Putyinról

2023. december 12., kedd 11:41

Volodimir Zelenszkij Washingtonba látogatott, hogy újabb segítséget kérjen az Oroszország ellen folytatott háborúhoz. Az ukrán elnök a Nemzetvédelmi Egyetemen mondott beszédet, mellyel az Ukrajnának adandó további támogatások szükségességét próbálta megindokolni.

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki azért érkezett az országba, mert a kongresszusban elakadtak az újabb ukrajnai gyorssegélyekről szóló tárgyalások. A Bidennel és a kongresszussal való találkozó előtt azonban az ukrán elnök még látogatást tett a Nemzetvédelmi Egyetemen, ahol beszédet is mondott.

Zelenszkij ebben kifejtette, hogy Oroszország látszólag Ukrajna ellen harcol és tönkreteszi az ukrán városok mindennapi életét, de az igazi célpontja a szabadság, amelyet az emberek Varsótól Chicagón át Jokohamáig élveznek.

Azzal folytatta az okfejtést, hogy Putyin „haverjai” fenyegetést jelentenek a szabad nemzetekre, az emberi jogokra és a demokráciára is.

Itt nincsenek véletlenek, mindannyiukat összeköti a szabadság iránti gyűlölet

– idézi az ukrán elnököt az Independent.

Zelenszkij ezután rátért az Ukrajnának nyújtott támogatások folytatására, és arra kérte az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy ne veszítsék el a bizalmukat.

„Amerikának és minden szabad nemzetnek magabiztosnak kell lennie önmagában, erejében, vezetésében, hogy a diktatúrák kételkedjenek önmagukban és a szabadságot aláásó hatalmukban. Amikor a szabad világ tétovázik, akkor a diktatúrák ünnepelnek, és legveszélyesebb törekvéseik érlelődnek meg” – mondta.

Az olyan embereknek, mint Putyin, nem is szabadna reménykedniük a szabadság meghódításában

– tette hozzá mondandójához Zelenszkij, majd végezetül azt is kijelentette a katonai vezetőkből és diákokból álló hallgatóságnak, hogy az ukránok nem adják fel a harcot, és tudják, mit kell tenniük.

Rovatok