Index Vakbarát Hírportál

A Tusk-kabinetnek az államfői vétó miatt fájhat majd a feje

2023. december 13., szerda 19:10

Jelentős hatásai lehetnek Lengyelország és az Európai Unió viszonyára annak, hogy a lengyel országgyűlés a Donald Tusk-féle pártszövetségnek szavazott bizalmat, így ők alakíthatnak kormányt – erről kérdezett szakértőt az InfoRádió.

Szerdán iktatja be a Donald Tusk vezette új lengyel kormányt Andrzej Duda elnök Varsóban, az új kabinetnek egész napos parlamenti vita után kedd este szavazott bizalmat a Szejm, erről itt olvashat bővebben. Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet kutatási projektvezetője az InfoRádióban elemezte a lengyel helyzetet. 

A szakértő elmondta, hogy a biztos többséggel rendelkező kormány felállására azért kellett sokat várni, mert Andrzej Duda államfő, élve a szokásjog lehetőségével először a Jog és Igazságosságot, a választáson legjobban szereplő pártot kérte fel kormányalakításra. Az alsóház azonban nem szavazott bizalmat újabb négy évre Mateusz Morawieckinek, ilyen esetben a Szejm dönthet a jelöltről, ők pedig Donald Tusk-ot választották. 

Tusk Erős fordulatokat vár

Dobrowiecki Péter szerint Donald Tusk szeretne külpolitikai szempontból erős fordulatot előidézni, továbbá szeretne megegyezni az Európai Unióval azokban a kérdésekben, amelyek miatt egyelőre több forrástól is elesik. Ezek a források pedig azért fontosak a szakértő szernt, mert az új kormány szociális intézkedéseinek egy részét ebből finanszíroznák. Hozzátette, hogy Lengyelország az utóbbi két kormányzati ciklus alatt jelentősen eladósodott, kivált a védelempolitikai kiadások miatt.

Tusk ígéretei között szerepel a pedagógusok 30 százalékos béremelése is, amelyet már az elkövetkező napokban eszközölhetnek, de számos más eddig „elhanyagolt” társadalmi csoportnak is kedveznének.  

A szakértő arra is rávilágított, hogy Tusk valószínűleg könnyebb feltételek mellett tárgyalhat majd, mint az elődje, mivel a nyugat-európai államfők nagy része örült Tuskék győzelmének.

Éppen ezért szerinte jelentős előrelépések várhatók Brüsszel és Varsó viszonyában komoly tárgyalások és persze törvénymódosítás elvégzése után. A kormánynak azonban nincs meg a többsége ahhoz, hogy felülírja az államfői vétót, ahhoz ugyanis háromötödös többség kell. 

Dobrowiecki Péter szerint fontos kérdés, hogy az államfőválasztások előtt mekkora mozgástere lesz a kormánynak, ki tudja-e kerülni majd Andrzej Duda vétóit, amelyhez háromötödös többségre lenne szüksége az új lengyel kormánynak.

Rovatok