Index Vakbarát Hírportál

Nem áll le Izrael, újabb pusztító módszerrel törnék meg a Hamászt

2023. december 13., szerda 11:35

Eddig csak bombatámadásokkal dolgoztak az izraeli hadsereg (IDF) katonái, most azonban egy újabb módszert vetettek be, hogy megsemmisítsék a Hamász bunkerrendszerét. Állításuk szerint ez az eszköz nem okoz járulékos károkat, és a civileket sem veszélyezteti.

Az alagutakban bujkáló Hamász-tagoknak már semmi esélyük a menekülésre, ugyanis az IDF legújabb támadó eszköze célirányosan pusztítja bunker- és alagútrendszereiket. Olyankor járhatnak szerencsével, ha az eszköz nem érzékeli az aknákat – ugyanis az eszköznek a támadásokat megelőzően mindenképpen fel kell derítenie a járatokat. Más esetben azonban csupán néhány pillanat alatt megsemmisíti azokat – tájékoztat az Infostart.

Az eszköz két óriási vasgolyóból áll, amit egy lánccal erősítenek egy hajlékony tengely végére. Amikor a tengely forogni kezd, a súlyok nagy erővel csapódnak mindenfelé.

A hatalmas ütések hatására szétzúzódik az akna fala, és a hatalmas mennyiségű lehulló törmelék gyorsan betemeti a lejáratot.

Tengervíz is szóba került

Az amerikai sajtóértesülések szerint az IDF teszteli az alagutak tengervízzel történő elárasztását is a Gázai övezet alatt.

Korábban az Indexen is írtunk próbálkozásukról, amit már régóta terveztek. A múlt hónapban öt nagy vízszivattyút állítottak fel a Gázai övezetben, melyek segítségével csupán néhány hét alatt eláraszthatnák az egész alagútrendszert.

Becslések szerint az alagúthálózat körülbelül 500 kilométer hosszú.

Az izraeli hadsereg azonban azt feltételezi, hogy sok, Izraelből elrabolt túszt az alagutakban tartanak fogva. Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy csak a túszok nélküli alagutak kerülhetnek víz alá.

Rovatok