Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért vonult ki Magyarország az ülésteremből Brüsszelben

2023. december 14., csütörtök 21:18

A miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben nyilatkozott arról, hogy az Európai Unió elkezdi a csatlakozási tárgyalást Ukrajnával, annak ellenére, hogy Magyarország úgy gondolja, Ukrajna erre nincs felkészülve. Orbán Balázs szerint azzal, hogy Magyarország kivonult az ülésteremből, azt üzeni, hogy nem vállalja a felelősséget az „elhibázott döntésért”.

„Magyarország nem tartja felkészültnek Ukrajnát az uniós tárgyalások megkezdéséhez, ezért nem vett részt az arról tartott szavazáson” – tájékoztatott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak elmondta, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű: nem tartja felkészültnek Ukrajnát az európai uniós tárgyalásokhoz, ezért azt javasolta, hogy ne kezdődjenek meg a tárgyalások.

Azt is közölte, hogy 26 uniós tagállam azonban másképpen gondolja ezt, ezért a tárgyalásokat követően Magyarország úgy döntött, hogy elhagyja az üléstermet és nem vesz részt a szavazáson.

Ezzel Magyarország nem akadályozta meg a döntés meghozatalát, de nem is vállalja a felelősséget ezért az elhibázott döntésért

– mondta el. 

Toroczkai László szerint a Fidesznek nincsenek elvei

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is reagált arra, hogy Magyarország álláspontja ellenére az Európai Unió elkezdi a csatlakozási tárgyalást Ukrajnával és Moldovával. A politikus az X-en tett közzé bejegyzést, amelyben azt kifogásolja, hogy Orbán Viktor nem vétózta meg Ukrajna csatlakozási tárgyalásait. 

Orbán Viktornak és a Fidesznek nem elveik, hanem üzleti érdekeik vannak. Megindultak az eurómilliárdok Magyarországra, hirtelen már Brüsszelnek sincs baja a korrupcióval, így aztán Orbán Viktor – ígéretével ellentétben – nem vétózta meg Ukrajna csatlakozási tárgyalásait. Most teszik tönkre az EU tagállamait, mert senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az európai, közöttük a magyar adófizetők fogják fizetni azt a rengeteg pénzt, amit Ukrajna fog felemészteni

– írta. 

Annak ellenére ugyanis, hogy az EU-csúcs előtt Orbán Viktor azt ígérte, megvétózza, hogy az Európai Unió megkezdje Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, a magyar kormányfő végül vétó helyett egyszerűen kivonult a teremből, amikor a tagállamok állam- és kormányfői erről szavaztak. Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. 

Rovatok