Index Vakbarát Hírportál

Olyan kérdést kapott Vlagyimir Putyin, hogy köpni-nyelni nem tudott

2023. december 15., péntek 10:36

Vlagyimir Putyin orosz elnököt csütörtökön egy mesterséges intelligenciával készített hasonmása kérdezte meg egy konferencián arról, hogy igazak-e a híresztelések, és tényleg vannak-e dublőrei. Az államfőt a kérdés láthatóan meglepte, az esetről videó is készült.

Az elmúlt időszakban számos cikk jelent meg arról, hogy az orosz elnöknek több dublőre is lehet, akik bizonyos eseményeken helyettesítik őt. A Kreml eleinte nem is reagált ezekre a felvetésekre, de az idei ősszel már betelhetett náluk a pohár, és cáfolták, hogy ez így lenne.

Az orosz elnököt egy csütörtöki rendezvényen a saját, mesterséges intelligenciával létrehozott hasonmása szembesítette ugyanezzel a kérdéssel. Az eseményen több tucat betelefonáló kérdezhette Putyint videókapcsolaton keresztül.

Egyikük – aki a nevét nem árulta el, mindössze a Szentpétervári Egyetem hallgatójának nevezte magát – egy ál-Putyinnal jelentkezett be a képernyőn, és azt kérdezte az orosz elnöktől: 

Azt szeretném kérdezni, hogy valóban vannak-e dublőrei? És hogy mit gondol azokról a veszélyekről, amelyeket a mesterséges intelligencia és a [mesterséges] neurális hálózatok hoznak az életünkbe?

A dublőrös kérdés után páran felnevettek a közönségben; Putyint láthatóan meglepte. Egy ideig gondolkodott azon, hogy mit válaszoljon, majd azt mondta:

Látom, hogy hasonlítasz rám, és az én hangomon beszélsz. De átgondoltam a dolgot, és úgy döntöttem, hogy csak egy ember nézhet ki és beszélhet úgy, mint én, és az én leszek.

Ezután – a Reuters szerint – még azt is megjegyezte: „Egyébként ez az első dublőröm.” Az esetről készült videó alább megtekinthető:

Rovatok