Index Vakbarát Hírportál

Érzelmeket befolyásoló fotók a mesterséges intelligencia bevetésével

2023. december 15., péntek 19:17 | aznap frissítve

Rendíthetetlenül terjednek a mesterséges intelligencia által generált fotók. Általában szemmel láthatóan mesterkéltek és hamisak, néhányan közülük azonban álhíreket és összeesküvés-elméleteket gerjesztve tarolnak a neten.

A brit kormánynak és a médiahatóságnak kiemelt prioritásként kellene kezelnie a közösségi média használati kultúráját a jövő évi választások előtt – javasolja egy brit tényfeltáró szervezet. A Full Fact szerint „a szükséges lépések elmaradása csökkenti az online tartalom iránti bizalmat”.

Természetesen különbséget kell tenni a mesterséges intelligenciát jó szándékkal segítségül hívó alkotók, és azok között, akik a hatáskeltés és a megtévesztés szándékával vetik be az MI-t.

A brit tényellenőrök ez utóbbiakra hívták fel a figyelmet. Ezek a fotók viharos sebességgel terjedtek a neten, hisz az egyre hatékonyabb és hozzáférhetőbb eszközök, köztük a Midjourney és az OpenAI DALL-E 3 minden eddiginél gyorsabbá és egyszerűbbé tette megfelelő szöveges üzenetekkel kiegészített, valósághű képek készítését – írta a Sky News.

A generatív mesterséges intelligencia támogatói azzal érvelnek, hogy a technológia segíti a művészeket. Ugyanakkor aggodalomra ad okot a félretájékoztatás terjedésének lehetősége.

A tényellenőrök elhíresült példákkal igazolták a félrevezetés művészetét. Az egyik – a közösségi média minden felületén sűrűn megosztott – fotón a trónörökös walesi herceg sírva borul öccse, Harry herceg vállára apjuk koronázásán. A Facebookon 78 ezren lájkolták.

A kép megindító, de hamis, amint azt a TikTokon az egyik kommentelő is megjegyezte: „A koronázáson nem ezt a ruhát viselték”. A Full Fact megtalálta az eredeti alkotót, akinek az volt a szándéka, hogy illusztráljon „egy szívből jövő megbékélést”.

Az elnök a tüntetések közönyös szemlélője

„Ezt tette az Egyesült Államok és a Nyugat Julian Assange-zsal” – írta egy felhasználó X-en, és megrázó fotót csatolt a WikiLeaks alapítójáról.

Photo Leaked: This is what the United States and the West did to Julian Assange for reporting the truth. The same people lecturing about misinformation have been killing a whistleblower for telling the world the truth. Not for lying, not for spreading fake news but the truth! pic.twitter.com/VoXm1TxJdO

— Simon Ateba (@simonateba) March 31, 2023

A kép alkotója korábban bevallotta a német Bildnek, hogy a Midjourney segítségével készült műve valójában hamisítvány. Ennek ellenére 29 ezer megjelenést ért el csak az X-en.

Először a Donald Trump őrizetbe vétele alkalmából készült igazi kép, majd mémek sorozata járta be a világot augusztusban. A mesterséges intelligencia segítségével azonban készült egy hamis, sokkoló változat is, ami több mint egymillió embert ért el a neten. Mára törölték, de a Sky portálján most felidézték a megtévesztő változatot.

Sokan hitték el, hogy a francia elnök lazán üldögélt az utcán a franciaországi zavargások idején, miközben mögötte szemétkupac lángolt.

Sok kommentelő azt a téves következtetést vonta le a fake kép alapján, hogy Emmanuel Macront hidegen hagyják a történtek.

A demokráciát gyengíti

Kétmillió hívőt szólított meg a pápa Lisszabonban – írta egy felhasználó a Facebookon, és állítását egy fotóval illusztrálta, amely szemlátomást hamis. A képet egy ír alkotta meg MI-vel – állapította meg a Journal. De rosszul, mert Ferenc pápa bal kezén csak három ujj van.

Főleg Afrikában terjedt az a hamis kép, amelyen a világ leggazdagabb embere egy fekete, humanoid robottal csókolózik. Elon Musk nem titkolta, hogy ilyen robotok megalkotása is szerepel a tervei között, de ezek csak távlati elképzelések, és akkor sem a románc lesz a fő funkciójuk.

Még sört sem tud csapolni, jegyezték meg a brit kormányfőről sokan egy augusztusi fesztivál után, és állításukat egy fotóval igazolták, amelyen a Guiness zavaros lötty volt, Rishi Sunakot pedig merőben szokatlan tekintettel, gyanakodva méregette egy hölgy. Később előkerült az eredeti fotó is.

A hamis kép 78 ezer felhasználót ért el az X-en, ahol még egy munkáspárti képviselő is megosztotta a szemmel láthatóan módosított fotót.

Ezek után javasolta a Full Fact, hogy prioritásként kell kezelni a közösségi média műveltségi szintjét. „Az intézkedés elmaradása gyengíti a demokráciát, kivált választások idején” – szögezte le a szervezet vezérigazgatója, Chris Morris.

(Borítókép: Index)

Rovatok