Index Vakbarát Hírportál

Ne vegye; vigye, majd hozza vissza – felkapott lett a karácsonyfabérlés a szomszédban

2023. december 16., szombat 17:51

Ünnepi sláger lett a karácsonyfabérlés Horvátországban. A megkímélt fa visszaadható, a vevő pedig visszakapja a vételár felét.

A hulladék felhalmozódásának megfékezése vezérelte a pulai közműcéget, hogy a hagyományos értékesítés mellett – nemzetközi mintára – lehetővé tegye a csak néhány napig használatos karácsonyfák bérlését.

Az eljárás egyszerű: a kiválasztott és kifizetett fáról nyugtát kap a vásárló. Ha az ünnepek után megvigyázott állapotban visszaszállítja a fát, a vételár felét visszakapja – írta a Glas Istre.

Pulában lelkesednek az ötletért.

Ez már azért is érthető, mert az árak – vásárlás esetén – a magyarországinál magasabbak. Itt a fenyő tavaly hatezer forint volt, az idén kilencezer forintba kerül. Horvátországban a karácsonyfa ára mérettől függően 30-40 euró, azaz 11,5-15 ezer forint.

Feleennyibe kerül azonban, ha „csak” visszaviszik.

„Ennek egyetlen feltétele, hogy a karácsonyfát meg kell őrizni, majd jó állapotban visszaadni” – idézte a horvát Index a pulai közmű igazgatóját.

A cég udvarán az első száz karácsonyfát néhány nap alatt, a második kör ötven fáját néhány óra alatt „kikölcsönözték”.

Pulában már tavaly is gondoskodtak az ünnep után kidobott karácsonyfákról, amelyek a szeméttelep hulladéka helyett egy kecskefarmon lakomaként végezték.

A karácsonyfák bérbeadásával még kevesebb megy kárba, ráadásul a művelet a fenntarthatóságot szolgálja. Egy-egy fa éveken át újra és újra felállítható – emlékeztetett a pulai közműcég kertészetének vezetője.

„Ha a karácsonyfa lehetőséget kap fejlődése folytatására, azzal egyrészt környezetünk minőségét javítjuk, másrészt csökkentjük a hulladékot” – magyarázta Tatjana Mandić Bulić.

A karácsonyfa eddig csak néhány napig szolgált

A karácsonyfa nem túlságosan kényes növény, legfeljebb öntözésre szorul. Horvátországban műanyag vödrökbe állítva forgalmazzák a fákat, ezért azt javasolják: csak akkor öntözzék, ha a talaj teljesen kiszáradt.

Mindezt csak azért tanácsolják, hogy a bérelt fák épen kerüljenek vissza a kertészetbe.

Évente több ezer fenyőt ültetnek, amelyek egyetlen feladata az ünnepi hangulat megteremtése. A fák élettartama a bérléssel meghosszabbítható, és ezt a vevők is méltányolják.

A karácsonyfa korábban csak néhány napig szolgált, aztán magára hagyottan elpusztult.

„Ezt vissza fogom hozni, vagy magam ültetem el” – mondta a lelkes pulai vásárlók egyike.

A névre szabott karácsonyfa

A kezdeményezést üdvözölte egy másik hölgy, aki azzal a szándékkal érkezett a piacra, hogy egy alkalmi karácsonyfát vásároljon. Lelkesíti, hogy vásárlás helyett a fát „bérelheti”, amely a karácsony és az újév után „újra a város fogja díszíteni”.

A karácsonyfák Pula mellett már Zágrábban is kölcsönözhetők. A „bérlő” a fa mellé egy egyszerű használati utasítást kap arról, mire kell figyelnie, hogy a fa ép maradjon.

Kicsit más üzleti modellt alkalmaz a Rent-a-plant nevű kis családi vállalkozás, amely ezüstlucokat kínál bérlésre.

Nem térítik ugyan vissza a fenyők árát, viszont gondoskodnak a karácsonyfák kiszállításáról, majd januárban az elszállításukról is.

Az általuk kínált karácsonyfák az átlagosnál magasabbak, 180-200 centisek, és a bérleti díj is eléggé borsos: száz euró, valamivel több mint 38 ezer forint egy fáért.

A karácsonyfák bérlésének ötlete nem új, csak Horvátországban az idén jelent meg először. Egy amerikai cég továbblépett: elektronikusan jelöli meg a bérelt fát, hogy a vásárló egy évvel később ugyanazt a fenyőt kaphassa vissza.

(Borítókép: Piroschka van de Wouw / EPA / MTI)

Rovatok